Sprzedaż towaru przez internet - akwizycja przez rabaty ?

• Autor wątku Autor wątku armon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

armon

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam,

Wpadłem na pomysł powiększenia mojej sprzedaży i bardzo bym prosił o potwierdzenie, czy takie coś będzie legalne.

Stworzę program, który będzie generował kody przypisane osobom, które będą ze mną współpracowały.

Kody te będą udzielały 10% rabatu na moje towary, aby wykorzystać kod trzeba będzie go przy zamówieniu wpisać na stronie / w e-mailu.

Jeżeli zobaczę ten kod to osoba współpracująca ze mną otrzyma 40% z wartości netto towaru.

Czy osoby ze mną współpracujące mogą dalej rozdawać te rabaty i na tym zarabiać? W sumie ja chyba za nich odpowiedzialności nie ponoszę? Czy muszę odprowadzać podatek dochodowy za osoby ze mną współpracujące, czy oni jednak powinni to wykonać we własnym zakresie?

Czy to co mam zamiar robić będzie legalne?

Pozdrawiam serdecznie, mam nadzieję, że wybrałem dobrą kategorią, długo się nad tym zastanawiałem ;)

Witam, Pana pomysł jest legalny. Jeżeli w umowie nie ma inaczej i nie zatrudnia Pan tych osób na stałe to ponosi Pan odpowiedzialność tylko za siebie i płaci podatki od swoich zysków.

Dziękuje za odpowiedź.

A w jaki sposób najlepiej rozliczać się z osobami współpracującymi, aby było to legalnie?

Jeżeli powiedzmy rozliczenie byłoby raz na miesiąc, to wtedy muszę podpisać umowę o zlecenie przed wypłatą pieniędzy?

Czy mogę po prostu przelać pieniądze na konto, bez żadnych dodatkowych umów?

Pozdrawiam serdecznie

Ustna umowa ma taką samą moc obowiązywania jak umowa na piśmie, ale ma dużo mniejszą moc dowodową niestety, dlatego zawsze bezpieczniej zawrzeć umowę na piśmie.

Jeżeli będzie się Pan co miesiąc rozliczał z tymi samymi osobami to najlepiej zawrzeć jedną umowę o współpracę, albo na daną usługę, niż umowę zlecenie co miesiąc.

Witam ja nie udzielę odpowiedzi na to pytanie ale zapytam :) jak wygląda taka umowa ustna w przypadku osoby fizycznej jako zleceniodawcy i w jaki sposób się z takiej umowy rozliczać przed US.

Powrót