sprzedaż towaru przez internet - problem z kupującym

• Autor wątku Autor wątku marcinnfs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinnfs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, kilka dni temu sprzedałem na forum komputerowym kartę graficzną. Kupujący wpłacił mi na konto określoną kwotę pieniędzy a ja mu wysłałem pocztą sprawną kartę graficzną wraz z fakturą. Dostałem maila od kupującego, że karta ma inną budowę i dane techniczne niż na zdjęciach na oficjalnej stronie producenta. Na pudełku, fakturze i na samej karcie graficznej widnieje ta sama nazwa karty graficznej, którą ode mnie kupił a kupujący chce mnie zgłosić na policje i do sądu, że wysłałem inną kartę graficzną. Z tego co wiem wysłał tą kartę graficzną na gwarancję bo posiada jeszcze rok gwarancji w sklepie internetowym. Kupujący w mailu wyzwał mnie od oszustów i napisał, że jeśli sklep nie podejmie kroków w związku z tą kartą graficzną to mnie zgłosi do sądu. Od kilku dni się martwię, że kupujący faktycznie mnie pozwie do sądu. Czy ma prawo pozwać mnie w tej sprawie do sądu?

Ostatnia edycja:
Jeśli Pan nie ma sobie nic do zarzucenia to nie ma się Pan czego bać. Skoro miał Pan papiery, gwarancję to nie widzę problemu. Jakich kroków oczekuje kupujący?

żebym zwrócił mu pieniądze a on mi zwróci towar ale ja nie chce żadnego zwrotu

No to proszę nie zwracać, trzymać całą korespondencję. To kupujący musi udowodnić.

Jeśli kupujący pozwie mnie do sądu to czy w przypadku dogadaniu się obu stron oskarżyciel może wycofać pozew bez jakiegokolwiek ponoszenia kosztów obu stron czyli pozwanego i oskarżyciela?
Jeśli zgłosi tą sprawę na policję to co mi może policja zrobić?

marcinnfs napisał:
Jeśli kupujący pozwie mnie do sądu to czy w przypadku dogadaniu się obu stron oskarżyciel może wycofać pozew bez jakiegokolwiek ponoszenia kosztów obu stron czyli pozwanego i oskarżyciela?
Jeśli zgłosi tą sprawę na policję to co mi może policja zrobić?

Tak jak napisał kolega wyżej, jeżeli nie masz nic sobie do zarzucenia a do karty posiadasz paragon i wszystkie papiery to nie masz się czym martwić

Powrót