sprzedaż treści z innych stron internetowych

• Autor wątku Autor wątku Kawus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kawus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
chciałbym stworzyć usługę, która polega na zbieraniu informacji z różnych stron internetowych, zestawianiu ich w określony sposób i odsprzedawaniu dalej w formie dostępu za opłacenie abonamentu.

podam przykład. załóżmy, że odnajduję strony internetowe (blogi, itp) osób, które grają na giełdzie i prognozują ceny akcji. Zbieram to wszystko do tabeli w formacie: nazwa spolki - prognozowany kurs - źródło (link do strony/posta). Takich prognoz miałbym kilkanaście, z różnych stron/serwisów. Jeśli da się stworzyć coś takiego zgodnie z prawem, interesowałyby mnie następujące kwestie:

1) z innych postów na forum dowiedziałem się, że biorąc jakąkolwiek treść ze strony internetowej, muszę mieć zgodę autora. czy zgoda mailowa wystarczy? czy znajdę gdzieś profesjonalny szablon, jak takie zapytanie powinno wyglądać, czy wystarczy jak napiszę to własnymi słowami?

2) kwestia płatności za moje zestawione informacje. gdybym to sprzedawał, musiałbym płacić także autorom stron, z których te informacje wziąłem? lub uzyskać jakąś specjalną zgodę na odsprzedawanie tych informacji w takiej formie, w jakiej chcę to robić? zazwyczaj dla właścicieli stron wystarczające jest to, że w moim zestawieniu byłby link do ich serwisu, co generowałoby im dodatkowy ruch. nie chcę jednak, aby potem po jakimś czasie nagle ktoś stwierdził, że to mu nie wystarcza i że chce także jakąś dodatkową zapłatę.

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

1. Może być niewystarczająca skoro chcesz dalej nimi rozporządzać. Bezpiecznie zawrzeć w formie pisemnej.
2. To właśnie należy uregulować w w/w umowie. Co do zasady zawsze należy się wynagrodzenie dlatego brak jego musi być wyraźnie w umowie oznaczony.

Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź :)

Powrót