sprzedaz tutoriali video na allegro

• Autor wątku Autor wątku stevemajster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stevemajster

Użytkownik
Odpowiedzi
80
witam. zrobiłem tutoriale video w obsłudze programu graficznego i chciałbym je sprzedawać na allegro. nigdy nie odprowadzałem żadnych podatków od przedmiotów sprzedawanych na allegro. przeważnie były to rzeczy używane. Czy teraz jeśli będę sprzedawał swój produkt to może sie ktos przyczepic?Przeważnie na takich aukcjach pisze ze plyta wydana jest przez jakies wydawnictwo a co jeśli sam wszystko robiłem

Musisz
Podatki + działalność gospodarcza
oczywiście wszystko uwarunkowane dochodami

ktos kiedys gdzies pisal ze zeby od takich rzeczy nie placic podatku pisze sie ze sprzedaje usluge. W tamtym wypadku gosc sprzedawal gramofon i napisał że to usługa zamontowania gramofonu. A usługa nagrania płyty z kursem video ? ;>

Bzdura, od uslug tez odprowadza sie podatek dochodowy.

1. no oki. załóżmy ze nie będę płacił podatków z allegro. jak mnie ktoś znajdzie? Ze skarbowki siedza sobie na allegro, wybierają sobie jakiegoś goscia, piszą do allegro o podanie jego danych i mówią "O! sprawdzimy sobie tego pana". Akurat tego..

Jak to działa?

2. Mam się rozliczać z każdego "badziewia które sprzedam na allegro"? Głupi rower czy stara drukarka?

Dzięki za mądre odpowiedzi :)

1. Moga sprawdzac losowo.

2. Rozliczyc sie powinienes z zysku, a nie z kwoty transakcji. Rzeczy uzywane sprzedaje sie zazwyczaj ponizej ceny zakupu. Jak to jest dokladnie to musisz pogooglac.

Powrót