Sprzedaż tytoniu luzem

• Autor wątku Autor wątku Lukas00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukas00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
A ja Mam pytanie czy jezeli tyton przetworzony i legalny z akcyza w paczce powiedzmy 0.5 kg bedzie sprzedawany luzem powiedzmy po 1-2g to to rownierz jest przestepstwo/wykroczenie?? Powiedzmy ze mam w okolicy takiego biznesmena który sprzedaje w takim detalu tytoń, bletki i filtry. Wyposażaja sie u niego drobni palacze ktorzy chca kupic tyton na 2-3 papierosy za 2 pln. Szukałem haczyka w tym wszystkim i znalazłem ze sprzedaz detaliczna obejmuje zakazu sprzedazy wyłącznie "papierosa". Tak wiec jego handel jest skierowany głównie do osób sprawnych manualnie, by osobiscie mogli stworzyc takiego papierosa. Co o tym mysliscie, posiadacie jakas wiedze z prawa które tego zabraniaja??

Nie może tak sprzedawać, to tak samo jakbyś kupił paczkę papierosów a papierosy sprzedawał na sztuki

na moje oko to chodzi ci o pijaczków kupujących i małoletnich bo dorosły szanujący się człowiek nie będzie sie tak poniżać^^

Nie wolno sprzedawać papierosów na sztuki.
Jeżeli ktoś sprzedaje np. w kiosku papierosy to moze tylko za zgodą urzędu skarbowego, jeżeli urząd się nie zgodzi łamie kiosk prawo.Co do sprzedawania tych fajek to wątpie, żebyś mu udowodnił, że je sprzedaje.Raczej się nie przyzna i na upomnieniu policji się skończy.

podsumowując bo z tego co tu widze nie została podana pełna odpowiedź co do pytania o sprzedaż tytoniu na wagę:
Przykładowo kupiłem sobie 1kg tytoniu z akcyzą, posiadam sklep, i chciałbym ten tytoń odsprzedawać komuś dalej tylko w ilościach po 20 - 40 gram, czy jest taka możliwość? i czy jest to wtedy legalne?
np zapłaciłem za 1kg 100zł więc w przeliczeniu wychodzi 20 gram za 2zł to czy mogę sprzedawać taki tytoń na wagę w cenie 2,50zł za 20 gram lub nawet w tej samej cenie co kupiłem czyli 2zł za 20 gram ?

moim zdaniem jeśli posiadam rachunek, że kupiłem taki tytoń z nałożoną już akcyzą to chyba mogę go odsprzedać 3ciej osobie naliczając do tego pare groszy, w końcu chyba działą to na takiej samej zasadzie jak kiosk ruchu czy inny sklep który kupuje papierosy od hurtownika (również zakup jest tutaj z akcyzą) a sprzedaje je z jakimś tam zyskiem co oznacza, że kupuje paczke za "x zł" a sprzedaje ją dalej za "x zł" + "y zł" czy to byłoby na takiej samej zasadzie?

Ostatnia edycja:
Podłączam się pod pytanie wyżej. Jako sklep z tytoniem, mam w ofercie tytoń w paczce 500g (paczka zaklejona, od producenta, oplacona akcyza), gilzy i maszynę. Klient potrzebuje jednak 30g tytoniu, aby wsypać go do dzierżawionej ode mnie maszyny i zrobić sobie papierosy na użytek własny.

Czy można otworzyć tą paczkę, zważyć 30 g i sprzedać klientowi bez opakowania? Jak wiadomo tytoń wyląduje natychmiast w maszynie, przez co klient wyjdzie ze sklepu z przerobionym tytoniem na papierosa.

Pisałem już z takim pytaniem do izby celnej, jednak oni nie wiedzieli nic na ten temat :/ (gdzie moim zdaniem to głownie oni powinni wiedzieć, gdyż jeśli takie praktyki są nielegalne to oni powinni mnie skontrolować i ukarać).

Jeśli ktoś lepiek orientuje się w temacie to proszę o odpowiedź. Mile widziane przytoczone akty prawne.

I uprzedzam komentarze typu "nie można sprzedawac papierosow na sztuki"- pytanie nie odnosi się do sprzedaży papierosów, produkcji papierosów, dzierżawy maszyny, TYLKO DO SPRZEDAŻY TYTONIU LEGALNEGO W POSTACI MNIEJSZYCH PORCJI.

Powrót