sprzedaż udziałów-sp.z o.o.-ważność aktu not.

• Autor wątku Autor wątku Demi71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Demi71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Proszę o pomoc.Przed prwie 6 miesiacami sprzedalismy 50%udziałów w sp. z o.o..Fakt ten nie został do dzisiaj zgloszony do KRS.Kto ponosi za to odpowiedzialność?Nowi wspólnicy(wg aktu not.)zostalo powołani również do Zarządu.To też nie zostało zgłoszone. Czy tak akt not. traci swoją ważność po upływie 6 m-cy?
Z góry dziękuję za pomoc!

Witam , widze że nie uzyskała Pani odpowiedzi od szanownego grona forumowiczow :!: a pytanie jest banalnie proste , kiedyś już dośc dawno temu poruszałem ten temat , orzymałem odpowiedz wraz z podstawą prawną ( niestety nie mogę odnalesc tego wątku ) Akt Notarialny nie traci ważnosci :!: Wszelkie zmiany trzeba zgłosic w terminie 6-ciu miesiecy do KRS :!: może niech się jeszcze forumowicze na ten temat wypowiedzą .

Ps. Znam temat z autopsji z przykladu czterech spółek ich prezesów oraz udziałowców , mieli ten sam problem :wink:

A jeśli się tego faktu nie zgłosi?Tzn,że równie dobrze można to zgłosić za 2 lata i nadal bedzie ok?

Odpowiedzialność za to ponosi nowy zarząd spółki.
Osoby które zbyły udziały nie mają wpływu na dokonanie zmian w KRS ponieważ nie mają do tego legitymacji.
Jeżeli chce Pani zrobić coś co by mogło uspokoić Panią to proszę złożyć do akt rejestrowych oświadczenie wraz z kopią umowy sprzedaży udziałów.

Sąd po powzięciu takiej informacji może przymusić zarząd do złożenia odpowiednio wniosku o wpis pod groźbą grzywny.

Powrót