Sprzedaż udziałów sp. z.o.o

• Autor wątku Autor wątku bartol901
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartol901

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Mój ojciec jest właścicielem udziałów w firmie świadczącej usługi TAXI, chciałby je podarować mi z tego względu, że chce pracować jako kierowca taxi osobowego w tej korporacji, Ojciec przebywa aktualnie w USA i mam pytanie w związku z tym. Czy chcąc odstąpić te udziały musi jechać do konsula Polski w Usa? czy wystarczy, że umowę darowizny podpisze notarialnie? Prezes całej tej korporacji powiedział, że trzeba załatwiać przez konsula bo pieczęć notariusza z usa nie jest honorowana w PL.

W zasadzie umowa darowizny powinna mieć formę aktu notarialnego...

Różne są w tej kwestii praktyki i opinie, przeważnie jednak uznaje się, że wystarczy poświadczenie podpisów (choć od strony teoretycznej się z tym nie zgadzam, to w praktyce tak się niestety robi).

Jeżeli jednak założymy, że wystarczy poświadczenie podpisów - to wystarczy by podpis ojca poświadczył amerykański notariusz, a podpis obdarowanego - np. polski notariusz.

W USA nie ma takiego notariatu jak u nas - tam w każdym stanie niemalże to inaczej wygląda, nie wszędzie są notariusze... Ale co do zasady takie poświadczenie powinno wystarczyć....

Dziękuje kolega za odpowiedz. Z twojej wypowiedzi wywnioskowałem, że powinno starczyć poświadczenie podpisów przez notariusza ? W usa w tym stanie jest notariusz i to w dodatku Polski.

Polski to on chyba nie jest - co najwyżej Polak, który para się tym w USA. Przypominam, że amerykański notariusz i polski notariusz to nie to samo, aczkolwiek są duże szanse, że poświadczenie podpisu przez amerykańskiego notary public wystarczy do przeniesienia udziałów.

Dokładnie tak, Polak który jest notary public, ojciec mi zezwolił notarialnia na kożystanie z jego samochodu do pracy na TAXI i wystarczyło z USA notariusz wiec moze jest szansa ze tez wystarczy na amerykanskiego notary public.
Dziekuje za pomoc w sprawie i pozdrawiam ;)

Witam. Tak dla wiadomości dla innych, którzy będą mieli podobny problem do mojego: Jedyne rozwiązanie naj lepszym rozwiązaniem jest to, ze właściciel udziałów który chce odstąpić synowi to musi dac komuś pełnomocnictwo- w moim przypadku dał je dla mnie i za granicą ma byc potwierdzone notarialnie a następnie potwierdzony Klauzulą Apostille .
pozdrawiam

apostille nie musi być.... Potrzebne jest gdy dotyczy nieruchomości... - vide art. 1138 KPC

I wbrew pozorom nie jest to najlepsze rozwiązanie - bo jeżeli uznamy za ważne poświadczenie podpisu na pełnomocnictwie, to dlaczego nie na umowie?

Ostatnia edycja:
Nie będę się głębiej zagłębiał w temat. Pani notariusz u której nastąpi przepisanie udziałów powiedziała, że wystarczy pełnomocnictwo z klauzulą Apostille. Ojciec w stanach juz to zrobił więc dla niego tym bardziej na rękę że nie musi do Konsula jechac ;)

w każdym razie - do przeniesienia udziałów w spółce z o.o. apostille nie jest niezbędne :)

Aczkolwiek na pewno nie zaszkodzi :)

Witam moja mama posiada udział w 28jednostkach kolejowych i nie wie co ma z tym zrobic gdzie ma sie udac i jak one stoją.Jak znacie sie na rzeczy to prosze o odpowiedz.

Powrót