Sprzedaż udziałów

• Autor wątku Autor wątku Arecki11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arecki11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Chciałbym sprzedać swoje udziały w spółce jawnej. (P.T.O)
Mam 2 współudziałowców.
Jak sie do tego zabrać??
Czy współudziałowcy mogą sie temu sprzeciwić (wiem że mają prawo pierwokupu) nie zechcieć kupić??
Jaki czas ewentualnie mogę im dać na spłatę moich udziałów??
Czy jesli sie nie wywiążą z tego okresu to czy moge sprzedać je komuś innemu??
Co z ewentualnym kredytem zaciągnietym na spółke??
Proszę o jak najobszerniejsze wyjaśnienia nawet na nie zadane przeze mnie pytania, kogoś kto sprzedawał udziały lub kogoś kto przetlumaczy mi na ludzki język to co jest w necie.
Jest to dla mnie bardzo ważne i dość pilne ( niezgodność charakterów w spółce po 11 latach :rolleyes::confused:)
Z góry bardzo dziekuje.

A co w umowie spółki jawnej napisano na temat przeniesienia ogółu praw i obowiązków w spółce? Jest tam w ogóle wpisana taka możliwość? Co jest napisane na temat zgody innych wspólników?

Art. 10. KSH
§ 1. Ogół praw i obowiązków wspólnika spółki osobowej może być przeniesiony na inną osobę tylko wówczas, gdy umowa spółki tak stanowi.
§ 2. Ogół praw i obowiązków wspólnika spółki osobowej może być przeniesiony na inną osobę tylko po uzyskaniu pisemnej zgody wszystkich pozostałych wspólników, chyba że umowa spółki stanowi inaczej.
§ 3. W przypadku przeniesienia ogółu praw i obowiązków wspólnika na inną osobę, za zobowiązania występującego wspólnika związane z uczestnictwem w spółce osobowej i zobowiązania tej spółki osobowej odpowiadają solidarnie występujący wspólnik oraz wspólnik przystępujący do spółki.

Powrót