Sprzedaż udziału w nieruchomosci za wspólności małżeńskiej po rozwodzie

• Autor wątku Autor wątku zapytajnik10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapytajnik10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
bardzo proszę szanownych forumowiczów o informacje w poniższej kwestii.
a. jestem po prawomocnym orzeczeniu sadu o rozwodzie (ponad rok temu)
b. w trakcie trwania małżeństwa była wspólność małżeńska i wraz z meżem zakupiliśmy działkę (na nas oboje) i postawiliśmy dom.
c. sąd rozwodowy ani żaden inny nie orzekał o podziale majatku wspólnego (brak jakiejkolwiek chęci ze strony byłego do uregulowania kwestii majątkowych)

czy obecnie po prawomocnym orzeczeniu sadu odnośnie rozwodu:
1. udział w nieruchomości (działka + dom) są po 1/2 dla mnie i byłego malżonka? w księdze wieczystej jest nadal "współwłasność małżeńska" bo tak była działak kupowana
2. czy moge sprzedać swoją część "współudziału" w nieruchomości bez zgody byłego małżonka?

Nadmieniam, że niestety po moich wielu próbach dogadania się, były maż nie przejawia jakiegokolwiek zamiaru uregulowania ww. kwestii uwaza że wszystko jest jego :-/ . Wiem, ze zostaje jeszcze sąd,... ale to czas, pieniadze i qpa nerwów. Chciałabym, jesli to możliwe odsprzedać swoją częśc udziału w nieruchomości.

Bardzo prosze o Wasze opinie w powyżsej kwestii i z góry dziękuję.

zapytajnik10 napisał:
1. udział w nieruchomości (działka + dom) są po 1/2 dla mnie i byłego malżonka? w księdze wieczystej jest nadal "współwłasność małżeńska" bo tak była działak kupowana
Co do zasady, tak
zapytajnik10 napisał:
2. czy moge sprzedać swoją część "współudziału" w nieruchomości bez zgody byłego małżonka?
Nie przejdzie. Nie zajdziesz kupca na nieokreślony udział.
Niestety konieczny podział majątku dorobkowego.

Nie przejdzie. Nie zajdziesz kupca na nieokreślony udział.
Niestety konieczny podział majątku dorobkowego.[/QUOTE]

dziękuję. kwestia znalezienia kupca to domyślam się ze to kwestia ceny mojego udziału w nieruchomości (1/2). Ale czy prawnie jest dozwolona sprzedaż własnie tych moich udziałów w nieruchomości?

Czy rozwód nie orzeka ze domyślnie udziały są po połowie? i po prawomocnym rozwodzie mogę nimi rozporządzać?

Inaczej. Ja zadam Ci pytanie, bo nie lubię klapek na spojrzeniu..
Skąd wiesz która połowa domu jest Twoja?
Rozwód to ustanie ustawowej wspólności majątkowej. Zwykły zarząd wymaga zgody pozostałych współwłaścicieli.
Powtarzam, konieczny podział wspólności.

Powrót