Sprzedaż urządzenia a rozczen8a

• Autor wątku Autor wątku Karolina1243
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolina1243

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzien dobry, prowadzę salon kosmetyczny, w poniedziałek sprzedałam urządzenie kosmetyczne które wczesniej wystawiłam na marketplace na Facebooku. Przyjechali po nie państwo które sobie urządzenie sprawdzili, obejrzeli, zdecydowali się i kupili. Pan wypłacił pieniądze i urządzenie zabrał. Nie była sporządzona żadna umowa, zakup był beż faktury, beż umowy, beż protokołu. No zupełnie nic. Dodam że urządzenie na marketplace wystawiłam jako osoba prywatna nie jako firma. W piatek dostałam telefon ze urządzenie nie działa. Choć sprawdzali w poniedziałek wszystko było ok, zdecydowali się. Straszą mnie 14 dniowym zwrotem beż podania przyczyny, z tego co kojarzę dotyczy to przedsiębiorstw. Ja działalność prowadzę ale sprzedawałam jako osoba prywatna w dodatku beż żadnej faktury. Jak sprawę zakończyć ? Co zrobić? Dostanę teraz zepsute urządzenie i mam zwrócić gotówkę, ponieść koszty naprawy? Mój błąd jest taki że nie zrobiłam protokołu że wszystki działa jest ok, sami sprawdzali ją rownie byłam przy tym obecną. Proszę o poradę.

Umowa była - ustna.
Odpowiadasz jak każdy z tytułu rękojmi.
Zwrotu nie musisz przyjmować - ale rozpatrzyć żądanie z rękojmi.

Powrót