Sprzedaż używanych mebli na OLX a odstąpienie od umowy

• Autor wątku Autor wątku myflowof_99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myflowof_99

Użytkownik
Odpowiedzi
399
Sprzedałam używane meble na OLX w 2017 roku.
Kupująca była z innej części Polski i chciała wysyłkę kurierem.
Po otrzymaniu mebli, rozpakowaniu, uznała, że nie odpowiadają jej gustą, stan mebli też nie pasuje i wysłało mailowo oświadczenie o odstąpieniu od umowy
Nie uznalam zwrotu, więc skierowała sprawę do Sądu, którą wygrała w 2019 roku. Sąd uznał jedynie, że mam zwrócić jej całą kwotę mebli, zwróciłam pieniadzę.
Wysłałam jej maila, że proszę o zwrot mebli, na którego nie odpowiedziała i do dziś nie odzyskałam mebli.
Mam pytanie:
1. co mogę zrobićw tej sytuacji? czy jedynie wnosić o wydanie mebli, czy np mogę dochodzić zwrotu części pieniędzy tyt. wartosci mebli, ktore ona ma tyle lat? i przyjac jakas kwote
Ona tych mebli używa 6 lat, wiec stan, wartosc jest całkowicie inna niż, gdy sprzedałam je w 2017 roku,
Wolałabym dochodzić różnicy w cenie np 40 czy 50% kwoty, za którą sprzedałam
2. Po ilu latach przedawni się moje roszczenie o wydanie mebli, które przetrzymuje tyle lat?

A w którym roku i w jaki sposób wezwałaś ją ostatni raz do wydania/zwrotu mebli?

2 tyg po prawomocnym wyroku, w 2019 roku, mailowo. na jej adres e-mail, ktorym ustalalam z nia sprzedaz

Kodeks cywilny

Art. 174. KC
Nabycie ruchomości przez zasiedzenie
§ 1. Posiadacz rzeczy ruchomej nie będący jej właścicielem nabywa własność, jeżeli posiada rzecz nieprzerwanie od lat trzech jako posiadacz samoistny

Juz po temacie, za długo zwlekałaś z działaniem.

no ale sama sprawa w Sadzie trwała trzy lata, wiec ten termin minal w trakcie procesu o odstapienie od umowy

Nawet ignorując termin sprawy i tak potem przez kolejne 4 lata nie interesowała cię twoja własność.

wysłałam mailowo wezwanie do zwrotu, które zostało zignorowane, wiec nie mozna powiedzieć ,że nie interesowało mnie.
nie zlozylam pozwu do Sadu po prostu

Powrót