Sprzedaż w internecie - nietypowa

• Autor wątku Autor wątku krzychu789
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzychu789

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Jestem osobą fizyczną nie prowadzącą działalności. Będąc za granicą kupiłem jednorazowo dużą paczkę części nowych i używanych dla siebie (niektóre się powtarzały). Paczka była kupiona dla siebie nie w celu odsprzedaży. Rozważałem wówczas możliwość otwarcia serwisu ale nie sprzedaży tych części. Ale to były tylko rozważania. Wróciłem do kraju po czym okazało się że jestem bardzo ciężko chory. Leczenie trwa od 8 miesięcy do nawet dwóch lat a miesięcznie pochłania ok 2 tys złotych... Jako osoba bez pracy zacząłem sprzedawać wszystko co ma wartość w tym poleciały kupione części. Ze względu na ilość oraz stan zdrowia nie byłem w stanie jednorazowo wystawić wszystkiego tylko po kolei wystawiałem przedmioty (okres około 3-4 miesięcy zanim wszystko sprzedałem). W tej chwili dla mnie zdrowie i zachowanie ciągłości leczenia jest najważniejsze i wystawiać będę nawet pierdoły niepotrzebne w domu by tylko było na lekarstwa bo przerwa choć miesiąca przekreśla wszystko co włożyłem wcześniej.
Pytanie odnośnie tej paczki części którą sprzedałem - jak to zostanie potraktowane, w jaki sposób jako osoba fizyczna powinienem wykazać przychód - czy w zeznaniu rocznym? Jako że to było kupione dla własnych celów nie mam już dowodu zakupu. Z punktu widzenia działalności gospodarczej ktoś może mi zarzucić że nieświadomie ale jednak prowadziłem działalność gospodarczą?

Powrót