Sprzedaż większej ilości prezentów

• Autor wątku Autor wątku son_of_antonio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

son_of_antonio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam użytkowników.
Mam takie zapytanie: siostra miała kiedyś sklep z odzieżą, jednak po pewnym czasie zamknęła go. Pozostał towar (odzież nowa, nieużywana z metkami). Cały towar, który wcześniej zakupiła do sklepu, jest potwierdzony fakturami. Ale teraz, kiedy sklep już nie funkcjonuje, rzeczy leżą w workach. Dostałem kilkanaście sztuk tejże odzieży w prezencie, jednak nie noszę wszystkiego i część pozostaje nowa (wisi w szafie). Czy w związku z tym, ja mogę np. sprzedać poprzez Internet te kilkanaście sztuk odzieży, której nie używam (więc nie oderwane są też metki)?

Może ktoś coś doradzić?

Ok, dzięki. A jeśli mam takich rzeczy ok. 20-30 sztuk. To to już nie podchodzi pod jakąś nielegalną sprzedaż?

A pochodzą z kradzieży, że jest nielegalna?

Colder napisał:
A pochodzą z kradzieży, że jest nielegalna?
Nie, nic z tych rzeczy. Jak podałem wcześniej pochodzą z hurtowni odzieżowych. Mi chodzi o to, czy jeśli sprzedam większą część takich rzeczy nie mając działalności, a więc nie wystawiając paragonów, nie narażę się na jakieś problemy ze strony urzędu skarbowego?

A więc jeśli np. sprzedam za kwotę niższą od kwoty wolnej od podatku, to nie będę musiał tego podatku uiszczać, tak? Wtedy tylko uwzględniam sprzedaż na taką kwotę w zeznaniu PIT?

To dzięki Colder za pomoc. Pozdrawiam.

Powrót