Sprzedaż wierzytelności gdzie depozyt ?

• Autor wątku Autor wątku losowy89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

losowy89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Moja sytuacja jest dość skomplikowana i już sam nie wiem jak mam sobie z nią poradzić. Za wszelką pomoc i wskazówki będę ogromnie wdzięczny.

1)2014 udzielono mi pożyczki w banku alior bank 50 tys.

2)Problem ze spłatą - bank wypowiada umowę pożyczki

3)Sprawa trafia do komornika - zajęcie na rachunku bankowym

4)Po wykorzystaniu kwoty wolnej komornik zostawia tyle ile musi

5) Pierwszy komornik z Warszawy - pobierał średnio 700-1200zł msc przez około 25 msc (około 20-24 tys zł wpłacone). Następnie bez mojej wiedzy sprawa trafia komornika w Krakowie (gdzie mieszkam).

6)Brak depozytu i wszelkich informacji od komornika z Warszawy - jedynie co usłyszałem to że uzbierane dotychczas pieniądze zostały przekazane do wierzyciela - Alior bank.

7)Drugi komornik (Kraków) nie posiada żadnych informacji o depozycie z Warszawy - i zbiera pieniądze i twierdzi że już wiszę im 67 tys zł ? :O

8 )Od 12.2016 Alior bank sprzedał wierzytelność do firmy "Działając w imieniu BONUS Wierzytelności DTP Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty, firma PRA GROUP POLSKA SP. Z O.O. (poprzednio: Debt Trading Partners BIS sp. z o.o.)".

9)Komornik z Krakowa dalej twierdzi że wierzytelność należy od Alior banku i mam się z nimi kontaktować. Dzwonię do Alior banku. Jestem u nich tzw. Czystym klientem i nie mam żadnego kredytu (jedyna informacja że sprzedali mój dług do innej firmy). Nie mogą mi udzielić informacji jaką kwotę wpłacił im komornik z Warszawy / Krakowa ponieważ już nie jestem ich klientem.

10)Próbuję dogadać się z nowym wierzycielem - chcą ode mnie kosmicznej wpłaty i wtedy zdejmą może komornika.

U nowego wierzyciela mam informację że od komornika z Krakowa jest wpłaty okolo 10-11 tyś i na chwile obecną dług u nich to 40 tyś. A ja się pytam gdzie są pieniądze z ostatnich 2 lat jakie potrącał mi komornik z Wawy?.

O sprzedaży wierzytelności dowiedziałem się jakieś 3 msc temu i dalej z nimi walczę, ale bezskutecznie. DALEJ TWIERDZĄ że czekają na sądowną klauzulę wierzytelności ????? już 12 msc ?

i ostatnia nowość na obecnym piśmie od nich mam informację:

"UWAGA:
Informujemy, że Państwa sprawa – z wniosku poprzedniego wierzyciela - jest aktualnie na etapie
egzekucji komorniczej."

Czuję się tak jakby komornik z Warszawy zabrał to co wpłacałem przez 25 msc.... A alior bank sprzedał cały dług bez pomniejszenia o moje wpłaty do innej firmy....

Kompletnie nie wiem jak sobie poradzić z tym wszystkim.

Proszę o pomoc. Z GÓRY DZIĘKUJE

Wezwać komornika z Warszawy do przedstawienia zestawienia ile pobierał i ile przekazał do banku.

Bank wezwać do umorzenia egzekucji z racji tego że sprzedali wierzytelnośc

Ci co kupili nie posiadają zapewne Nakazu Zapłaty na siebie więc nie wiem czy powinieneś im coś płacić,na pewno bez nakazu do komornika nie poszli.

Otrzymałeś informację o cesji wierzytelnosci która to Bank sprzedał tej firmie ?

Jaką kwotę tam wpisali, czy jest to cała kwota jaką byłeś winien bankowi czy pomniejszona?

A najlepiej wziąć prawnika bo sma nie wybrniesz z tego.

Jeżeli jest prowadzona nadal egzekucja, powinieneś bezwzględnie złożyć powództwo opozycyjne. Alior nigdy sam tego nie umarza. Nigdy.

Ok dziękuję złożę. Ale jak zachowa się komornik? Co z tym co zajął w okresie kiedy Alior nie był wierzycielem?.
digiton napisał:
Jeżeli jest prowadzona nadal egzekucja, powinieneś bezwzględnie złożyć powództwo opozycyjne. Alior nigdy sam tego nie umarza. Nigdy.

Komornik zachowuje się zgodnie z przepisami i wnioskami do niego składanymi. To powództwo musi być złożone dobrze, bo jest objęte prekluzją. Lepiej idź do kogoś.
Bo łatwo to zepsuć

A skąd wniosek, że komornik przekazywał jakieś pieniądze do depozytu, a nie do wierzyciela?

karaczoch napisał:
Wezwać komornika z Warszawy do przedstawienia zestawienia ile pobierał i ile przekazał do banku.

Właśnie z nimi rozmawiałem i przygotowałem już pismo.

Bank wezwać do umorzenia egzekucji z racji tego że sprzedali wierzytelnośc

Szukam wzoru oraz próbuję się z nim skontaktować telefonicznie.

Ci co kupili nie posiadają zapewne Nakazu Zapłaty na siebie więc nie wiem czy powinieneś im coś płacić,na pewno bez nakazu do komornika nie poszli.

Rozmawiałem z komornikiem z Krakowa i oni depozyt mają cały za okres 2016.12-2018.02 - i nie przekazali go do nowego wierzyciela ponieważ nie mają klauzuli wierzytelności.

Otrzymałeś informację o cesji wierzytelnosci która to Bank sprzedał tej firmie ?

Wysłali mi skan pisma jakie niby nie odebrałem od nich w 2017.02. W tytule pisma jest ZAWIADOMIENIE O PRZELEWIE - dotyczy przelew wierzytelności z Alior bank na ich konto.

Jaką kwotę tam wpisali, czy jest to cała kwota jaką byłeś winien bankowi czy pomniejszona?

Kwotę z odsetkami wpisali 46 tyś -czyli troszkę mniejsza niż to co byłem winien( nie licząc wpłat jakie otrzymał komornik od 2015 które tej kwoty nie pomniejszył...)

A najlepiej wziąć prawnika bo sma nie wybrniesz z tego.

Teraz zostaje mi kontakt z Alior bankiem i wysłanie pisma o umorzeniu egzekucji.

Ale co w sytuacji kiedy bank umorzy mi egzekucję, a nowy wierzyciel ma dalej prawo wymagać kwoty jaką mu alior bank sprzedał ?.

Oni nie uzyskali Nakazu na siebie jeszcze , chyba że nie odbierałeś pism z sądu.

Jeśli nakazu nie posiadają to mogą się domagać od ciebie zapłaty ale ty bez wyroku wcale nie musisz im płacić szczególnie że nie wiadomo jak ta cesja wyglądała i czy czasem nie przegrają w sądzie sprawy. Poza tym skąd masz wiedzieć ile dokładnie masz im zapłacić.

Skoro z nimi rozmawiasz to poproś o przesłanie kopii cesji.

No i zapewne bez tego co Digiton pisał się nie obejdzie, dlatego dobrze by było żebyś wiedział jakie kwoty zostały ściągnięte i przekazane bankowi.

A wiesz w ogóle czemu komornik z Warszawy przekazał sprawę do tego drugiego ? Dostałeś jakies pismo np. informujące o zbieżności egzekucji .

Rozmawiałem teraz z działem windykacji (Alior bank) - olali mnie mówiąc "że oni nie są już wierzycielami i mam się kontaktować z nowym wierzycielem w celu umorzenia egzekucji". Tłumacze, że nadal jesteście wierzycielami ( w oczach komornika w Krakowie) chociaż od 2016.12 sprzedaliście ją do innej firmy to konsultant nagle zmienił zdanie (chwilę myśląc co ma powiedzieć..). Proszę o złożenie reklamacji o "wstrzymanie" a nie "umorzenie" egzekucji..... Ręce opadają. Zapytałem dodatkowo kiedy dokładnie sprzedali wierzytelność + kwotę jak z jaką im byłem winien. Pan odpowiedział, że nie mają mnie w systemie (nie jestem ich klientem) i nie udzieli mi takich informacji , a jedynie można złożyć reklamacje.

karaczoch napisał:
Oni nie uzyskali Nakazu na siebie jeszcze , chyba że nie odbierałeś pism z sądu.

Nie dostałem żadnego pisma. I nie kojarzę żebym czegoś nie odebrał.

Jeśli nakazu nie posiadają to mogą się domagać od ciebie zapłaty ale ty bez wyroku wcale nie musisz im płacić szczególnie że nie wiadomo jak ta cesja wyglądała i czy czasem nie przegrają w sądzie sprawy. Poza tym skąd masz wiedzieć ile dokładnie masz im zapłacić.

W tym celu wysyłam pismo do komornika z Warszawy.

Zaraz się z nimi skontaktuję o kopię cesji.

No i zapewne bez tego co Digiton pisał się nie obejdzie, dlatego dobrze by było żebyś wiedział jakie kwoty zostały ściągnięte i przekazane bankowi.

A wiesz w ogóle czemu komornik z Warszawy przekazał sprawę do tego drugiego ? Dostałeś jakies pismo np. informujące o zbieżności egzekucji

Nie dostałem żadnej informacji o zmianie komornika.
.

Musze poczekać na to zestawienie od komornika oraz jakieś informację z banku - tylko tutaj to już sam nie wiem co wysłać??. Wniosek o udzielenie informacji o sprzedaży wierzytelności? czy o to jaka kwota została wpłacona a jaką jestem winien?.

karaczoch napisał:

Teraz z nimi rozmawiałem. Twierdzą że są prawnymi wierzycielami i wysłali mi tylko pismo z podpisem ich prawnika, a nie alior banku. Twierdzą że cesja ma tak wyglądać jak poniżej.

"Dotyczy: Przelew Wierzytelności
Działając w imieniu Alior Bank Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, ul. Łopuszańska 38D,
02-232 Warszawa, zarejestrowanym w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII
Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr 0000305178, REGON: 141387142,
NIP: 1070010731, kapitał zakładowy: 1 292 577 630,00 PLN (opłacony w całości),
zawiadamiamy, że zgodnie z Umową przelewu wierzytelności zawartą w dniu 22.12.2016 roku
(dalej jako: „Umowa przelewu") Alior Bank Spółka Akcyjna dokonał przelewu (przeniesienia)
na BONUS Wierzytelności DTP Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny
Zamknięty (dalej jako: „Nabywca") wszystkich istniejących oraz przyszłych Wierzytelności
przysługujących mu wobec Dłużnika, a wynikających z umowy Pożyczka gotówkowa z dn 29.05.2014 (dalej jako: „Wierzytelność")."

"Wskutek powyższego przelewu Wierzytelności Nabywca powierzył przetwarzanie [Pani/Pana]
danych osobowych firmie PRA GROUP POLSKA SP. Z O.O. z siedzibą w Warszawie,
ul. Wołoska 9 (poprzednio Debt Trading Partners BIS sp. z o.o.). Ponadto Nabywca udzielił
PRA GROUP POLSKA SP. Z O.O. pełnomocnictwa do dokonywania czynności prawnych
i faktycznych, mających na celu obsługę przedmiotowej Wierzytelności."

"Jedynie kwoty wpłacane na wskazany powyżej rachunek będą pomniejszać zobowiązanie z tytułu
Wierzytelności."
.
Tyle mam + jakieś info o przetwarzaniu danych osobowych.

a propos, to na jakim tytule wykonawczym była prowadzona egzekucja komornicza na rzecz banku czy na nakazie zapłaty czy na bte - bo nie znalazłem żadnej informacji na ten temat,

Uzyskałeś już wszystkie informacje od komornika ?

Kiedy dokładnie było wypowiedzenie umowy ?

I idź do prawnika który się na tym zna.

I uzyskaj od nich umowę cesji. To, to nie jest umowa cesji. Na razie nie wykazali Ci, że są jakimkolwiek wierzycielem. A skoro to było BTE, to...
2)Problem ze spłatą - bank wypowiada umowę pożyczki
Data? Jakiś nakaz zapłaty na siebie mają?

Powrót