sprzedaż wierzytelności przy rozwiązanej umowie

• Autor wątku Autor wątku oczy8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oczy8

Użytkownik
Odpowiedzi
215
W 2012 zaciągnęłam kredyt w Paribas. W 2015 roku bank wypowiedział mi umowę ze względu na dług. W 2016 roku Komornik na wniosek banku wszcżał egzekucję z konta nbankowego i obciązył hipoteką moje mieszkanie. W 2018 roku Kruk zakupił wierzytelnośc do którego teraz spłacam raty. Moje pytanie Czy umowa którą podpisałam z krukiem ma podstawy prawne? Czy w ogóle istniała jakakolwiek wierzytelnośc w momencie zakupu jej od banku przez Kruk? Nie wiem jak mam się pozbyć zajętej hipoteki przez Bank ,który przecież rozwiązal ze mną umowę i sprzedał wierzytelność.. kazda porada jest dla mnie cenna

oczy8 napisał:
Komornik na wniosek banku wszcżał egzekucję z konta nbankowego i obciązył hipoteką moje mieszkanie
Komornik nie obciąża hipoteką nieruchomości na rzecz wierzyciela, tylko wpisuje ostrzeżenie o wszczęciu egzekucji.
oczy8 napisał:
Czy umowa którą podpisałam z krukiem ma podstawy prawne?
Tak. Jest to zwykła umowa sprzedaży wierzytelności.
oczy8 napisał:
Czy w ogóle istniała jakakolwiek wierzytelność w momencie zakupu
Pewnie tak. Jeżeli nie spłaciłeś kredytu to istniaje wierzytelność z tego tytułu.
oczy8 napisał:
Nie wiem jak mam się pozbyć zajętej hipoteki przez Bank
Sprawdź najpierw dokładnie co masz wpisane w KW.
Jeśli w dziale IV to faktycznie hipoteka i wówczas musisz spłacić zadłużenie aby móc ją wykreślić.
Jeżeli w dziale III to tylko ostrzeżenie o wszczęciu egzekucji. Do jej wykreślenia potrzebne prawomocne postanowienie o umorzeniu egzekucji z nieruchomości.

dziekuje za odpowiedz .Mam w dziale III wpis w KW. Jak Bank może sprzedać wierzytelność jak trwa egzekucja ?

oczy8 napisał:
Jak Bank może sprzedać wierzytelność jak trwa egzekucja ?
może, umową cesji wierzytelności art. 509 k.c.

pytanie z innej beczki: czy bank prowadzi/ł egzekucje na podstawie nakazu zapłaty czy bte?

Nakaz zapłaty wydał Sąd w Lublinie w elektronicznym postępowaniu upominawczym

Powrót