Sprzedaż własnego obrazu stworzonego na podstawie internetowej grafiki

• Autor wątku Autor wątku Kaha16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaha16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zajmuję się hobbystycznie haftowaniem. Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy jeśli wezmę jakikolwiek obraz znaleziony w internecie i na jego podstawie stworzę własny, haftowany obraz, który następnie chciałabym komuś sprzedać to czy robiąc to naruszałabym jakieś prawo? Ponieważ z jednej strony wykorzystuję czyjś obraz do stworzenia swojego schematu, ale z drugiej sprzedaję towar stworzony przeze mnie, własnymi rękami, nad którym spędziłam wiele godzin tworząc go i który nie jest identyczny jak oryginał.
Tutaj przykładowe zdjęcia o co mi chodzi. Obrazek znaleziony w internecie *** i gotowy wyhaftowany przeze mnie obraz stworzony na jego podstawie***. Czy gdybym chciała to teraz sprzedać naruszałabym jakieś prawo?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kaha16 napisał:
... czy jeśli wezmę jakikolwiek obraz znaleziony w internecie i na jego podstawie stworzę własny, haftowany obraz, który następnie chciałabym komuś sprzedać to czy robiąc to naruszałabym jakieś prawo? ...
Twoje działanie ma znamiona opracowania cudzego utworu. Z uwagi na powyższe, jeśli autorskie prawa majątkowe utworu pierwotnego (tego pobranego z sieci) są nadal chronione, na korzystanie i rozporządzanie opracowaniem musisz mieć zgodę autora utworu pierwotnego.

Ochrona trwa jeszcze przez siedemdziesiąt lat licząc od końca roku w którym zmarł autor.

Ostatnia edycja:
Chciałabym jeszcze dopytać co w przypadku obrazków/zdjęć, których autora nie jest się w stanie znaleźć? Spodobał mi się jeden rysunek i chciałam skontaktować się z jego autorem, ale nie jest on podpisany na obrazie, a sama grafika udostępniana jest na bardzo wielu stronach przez różne osoby, z których żadna nie odnosi się skąd pochodzi rysunek. Czy takie dzieło wciąż podlega ochronie prawnej?

Powrót