Sprzedaż własnej twórczości przez internet

• Autor wątku Autor wątku AmBeam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AmBeam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam pytanie natury prawnej, mam w planie utworzenie własnej strony internetowej oraz wykupienie kilkugigabajtowego serwera co pozwoliłoby mi na umieszczanie mojej muzyki sprzedawanej za pośrednictwem strony TXT402 (płatność poprzez paypal), ale nie tylko muzyki lecz także sampli przeze mnie tworzonych (pełnych samplepacków - spakowane archiwum zawierające różne kategorie dźwięków przydatnych dla artystów-muzyków). Domyślam się, że to już podchodzi pod jakąś działalność. Jest to już konkretny pomysł, wiele już zrealizowałem i powoli chcę wdrażać to w życie, jednak jak to wygląda od strony wszelkich urzędów?

Proszę Was uprzejmie o pomoc i poradę, czy muszę gdzieś się zarejestrować, odprowadzać jakiś podatek, jakie są koszta i czy w ogóle ma sens zabawa w to wszystko, ponieważ sprzedaż będzie znikoma, szacuję ją na poziomie 100-200 pln na miesiąc...

Pozdrawiam,
Tobiasz.

AmBeam napisał:
Proszę Was uprzejmie o pomoc i poradę, czy muszę gdzieś się zarejestrować, odprowadzać jakiś podatek, jakie są koszta i czy w ogóle ma sens zabawa w to wszystko, ponieważ sprzedaż będzie znikoma, szacuję ją na poziomie 100-200 pln na miesiąc...
W zasadzie takie coś podpada pod DG, ale z drugiej strony to działalność artystyczna (z przenoszeniem majątkowych praw autorskich lub licencji) więc pewnie mógłbyś to sprzedawać i rozliczać swój osobisty PIT (razem z innymi dochodami). Popatrz w nasz dział finansowy albo na pit.pl w opcji 'eHandel'...

Dziękuję za szybką odpowiedź <thumbs_up> :)

Już wiem coijak, faktycznie na pit.pl jest to wyjaśnione.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam,
Tobiasz.

Powrót