Sprzedaż własnych obrazów na emeryturze

• Autor wątku Autor wątku MaryW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaryW

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry,
proszę o informację, czy - będąc na emeryturze - wolno mi (bez obaw) sprzedawać własnoręcznie namalowane obrazy i czy są jakiekolwiek warunki, w tym finansowe, / zastrzeżenia / ograniczenia, które by taką możliwość ograniczały? Dodam, że na emeryturę przeszłam w wymaganym wieku 60 lat.
Będę wdzięczna za precyzyjną, podpartą przepisami prawnymi odpowiedź.
Z poważaniem,
MaryW

Jeśli posiadasz do nich autorskie prawa majątkowe, obrazy nie naruszają praw autorskich innych twórców i rozliczysz się z fiskusem, to ograniczeń nie widzę.

BTW. nic się nie zmieniło od sierpnia 2017 r.

MaryW napisał:
... własnoręcznie namalowane obrazy ...
O ile nie są opracowaniem cudzych utworów (np. namalowane na podstawie cudzego zdjęcia) możesz swobodnie rozporządzać egzemplarzami. Rozliczasz się z tego w zeznaniu rocznym, nie przysługuje Ci kup 50%.

poiuytre napisał:
Jeśli posiadasz do nich autorskie prawa majątkowe, ...
Co do zasady jeśli są autorstwa Pytającej i jak można się domyśleć nie są utworami pracowniczymi, zawsze posiada do nich prawa autorskie majątkowe.

PS.
W odniesieniu do opracowania musisz uzyskać zgodę autora utworu pierwotnego

LeszsekS napisał:
Co do zasady jeśli są autorstwa Pytającej i jak można się domyśleć nie są utworami pracowniczymi, zawsze posiada do nich prawa autorskie majątkowe.

Jeśli nie ma umowy z marszandem w stylu Beksińskiego.

Nie masz kompletnie pojęcia o czym piszesz.

Dziękuję za wyjaśnienia.
Obrazy są w 100% mojego autorstwa i w 100% są moją własnością.

Jeszcze jedno pytanie: czy podatek od (ewentualnej) sprzedaży płacę już od pierwszego sprzedanego obrazu, czy może jest określony pułap cenowy, od którego należy ten podatek płacić?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
MaryW

Od pierwszego, kwota wolna od podatku zostanie uwzględniona w zeznaniu rocznym.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Z wyrazami szacunku,
MaryW

Przepraszam, jeszcze jedno pytanie: czy swoje obrazy mogę sprzedawać jako osoba fizyczna, czy muszę założyć działalność gospodarczą? Być może to oczywiste, ale dla mnie, niestety, nie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
MaryW

I jeszcze jedno: Czy naruszeniem prawa autorskiego byłaby sprzedaż własnoręcznie wykonanego obrazu przedstawiającego np. ogólnie dostępny pomnik czy znaną budowlę, którego autor/ projektant żyje? Czyli: powiedzmy, że zechcę namalować znany i ogólnie dostępny obiekt i sprzedać ten obraz jako własny - czy to byłoby naruszenie prawa autorskiego, czy nie?

LeszsekS napisał:
Nie masz kompletnie pojęcia o czym piszesz.

Pisz do rzeczy albo w ogóle nie pisz.
Jednym z uprawnień wynikających z autorskiego prawa majątkowego jest wprowadzenie obrazu do obrotu. Jeśli raz się już to zrobiło, nie da się tego zrobić po raz drugi.

MaryW napisał:
... czy swoje obrazy mogę sprzedawać jako osoba fizyczna,...
To zależy od skali tej sprzedaży.

MaryW napisał:
... Czyli: powiedzmy, że zechcę namalować znany i ogólnie dostępny obiekt i sprzedać ten obraz jako własny - czy to byłoby naruszenie prawa autorskiego, czy nie?
Jeśli przedstawisz go w naturalnym otoczenie, nie.

poiuytre napisał:
Pisz do rzeczy ...
Proszę nie zaśmiecaj już tego wątku swoimi nietrafionymi, nie na temat przemyśleniami. Potraktuj tę prośbę jako nie do odrzucenia.

"To zależy od skali tej sprzedaży." - ..czyli? Powiedzmy, że sprzedaję nieregularnie, np. jeden obraz na miesiąc/dwa za kwotę nie przekraczającą 2-3 tys. zł.. ?

Definicja mówi o działalności zorganizowanej prowadzonej w sposób ciągły, zatem kwestia interpretacji Twojego działania przez US

Powrót