Sprzedaż wydrukowanych - w latach 50 - obrazków

• Autor wątku Autor wątku paczer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paczer

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Witam, zwracam się z pytaniem dotyczącym problematyki prawa autorskiego.
Stan faktyczny prezentuje się następująco: Ojciec mojej Babci prowadził drukarnie na przełomie lat 40 i 50. Drukował między innymi obrazki autorstwa Zofii Stryjeńskiej, które pochodziły z jej teki -„Tańce Polskie”. Warto zaznaczyć, że miał on licencję, na podstawie której dokonywał kolejnych druków. Po zamknięciu drukarni zostało bardzo dużo niesprzedanych obrazków. Po ojcu Babci dziedziczyła moja Babcia oraz jej matka. Po matce mojej Babci – moja Babcia. Teraz chciałbym odkupić od Babci te obrazki i sprzedawać je w ramach prowadzonej przeze mnie działalności gospodarczej. Pojawia się pytanie – czy potrzebna byłaby zgoda od spadkobierców Zofii Stryjeńskiej, czy może nie? Czy znajdzie tutaj zastosowanie instytucja wyczerpania prawa, o której mowa w ustawie o prawie autorskim? Czy jeśli sprzedaż okazałaby się możliwa, to czy byłbym zobligowany odprowadzać cześć zarobionej kwoty na rzecz spadkobierców Zofii Stryjeńskiej/jakieś instytucji?
Z góry dziękuję za pomoc.

paczer napisał:
... Czy znajdzie tutaj zastosowanie instytucja wyczerpania prawa, o której mowa w ustawie o prawie autorskim? ...
Nie, bo jak sam piszesz owe egzemplarze nie zostały wprowadzone do obrotu.

Należałoby się zapoznać z treścią licencji, o której piszesz. Znaczącymi ustaleniami będzie czas trwania licencji oraz ilość egzemplarzy mogących być wprowadzonych do obrotu na podstawie tej licencji jak i sposób wypłacania wynagrodzenia autorce.

Powrót