Sprzedaż wysyłkowa - zwolnienie VAT. Jak prawidłowo rozliczyć zwroty i reklamacje?

• Autor wątku Autor wątku ison
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ison

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Cześć,

Tytułem wstepu:
Prowadzę działalność na zasadach ogólnych (nie jestem Vatowcem).
Planuje otworzyć sklep online z odzieżą. Aby nie korzystać na początku z kasy fiskalnej, płatność wyłącznie przedpłata (przelew). Po przekroczeniu 200 tyś zł przejście na Vat (ale to w przyszłości).

W związku z powyższym, nasuwa mi się parę pytań:
  1. Proszę o potwierdzenie, w przypadku sprzedaży mogę dla klienta wysłać i zaksięgować w systemie księgowym dokument "e-rachunek"?
  2. Jaki dokument powinienem przekazać dla klienta/zarejestrować w systemie księgowym w przypadku zwrotu towaru lub reklamacji? A może po prostu anulować "e-rachunek"?
  3. jakim dokumentem wprowadzić wydatek w postaci zakupu towaru? Faktura VAT?

Czy mógłby ktoś chociaż potwierdzić czy dobrze myślę jeśli chodzi o te pytania :)

Z góry dziękuję za pomoc

Jeśli jest to sprzedaż dla osób fizycznych, to nie masz obowiązku wystawiania faktur/rachunków. Masz obowiązek tylko wtedy jeśli ktoś zażąda/poprosi o to. Możesz jednak wystawiać jakiekolwiek dokumenty potwierdzające sprzedaż (choćby w celach reklamacyjnych). Może to być faktura imienna/ e-paragon/rachunek/dowód dostawy i co tam sobie jeszcze wymyślisz. Nie jest to jednak dokument który podlega zaksięgowaniu/wpisaniu do podatkowej książki przychodów i rozchodów. Do zapisów księgowych stosujesz dzienne zestawienie sprzedaży bezrachunkowej - czyli kwota dziennej sprzedaży, której potwierdzeniem na pewno będą wpłaty na rachunek bankowy jak również wystawione dowody sprzedaży. Zwrot towarów/anulowanie sprzedaży pomniejsza wielkość sprzedaży bezrachunkowej w danym dniu - czyli w takim zestawieniu będziesz miał sprzedaż na"+" i na "-". sumę wpisujesz dowodem wewnętrznym do kpir. Zapoznaj się z rozporządzeniem dot. prowadzenia kpir .

Powrót