Sprzedaż za sms

• Autor wątku Autor wątku iamiam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iamiam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam pytanie: czy mogę sprzedawać własne (stworzone przeze mnie) rzeczy typu programy, skrypty php lub poradniki, za sms, z tym że taki np. na uzupełnienie transferu w jakimś serwisie do pobierania plików, czy na konto premium w sendspace.pl itp. (nie, na przelewający mi pieniądze na konto itp.) ? Musze płacić za to jakieś podatki? Prosiłbym o jak najwięcej informacji.

I tak na marginesie czy sprzedawanie trainerów do gier jest legalne (oczywiście w sposób wymieniony wyżej)? Lub sprzedawanie listy adresów w danej aplikacji (wyszukanych za pomocą narzędzia Cheat Engine)? Lub jeśli nie, to sprzedawanie poradnika jak zrobić trainer do gry, a listy adresów dawanie "gratis" (w pakiecie z kupionym poradnikiem, lub dostępnego dla wszystkich ale np. zaszyfrowanego blowfishem z pomocą jakiegoś hasła, które podane będzie w poradniku, lub po prostu dostępnego dla wszystkich)?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.

iamiam napisał:
czy mogę sprzedawać własne (stworzone przeze mnie) rzeczy typu programy, skrypty php lub poradniki
jeśli takie utwory są twojego autorstwa, to oczywiście, że możesz - ty decydujesz o sposobach ich wykorzystania, czyli również o sprzedaży - Art.17. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".
za sms, z tym że taki np. na uzupełnienie transferu w jakimś serwisie do pobierania plików, czy na konto premium w sendspace.pl itp. (nie, na przelewający mi pieniądze na konto itp.) ? Musze płacić za to jakieś podatki?
sposób realizacji zależy tylko od ciebie - założenie DG czy inne sposoby. Ważne, że w każdym przypadku powinno się odprowadzać podatki od osiągniętych przychodów. Ale to zagadnienie bardziej na działy podatkowe. Możesz popatrzeć też tam http://pit.pl/ - w opcji eHandel. Poszukaj też podobnych wątków na Nowych Technologiach.
I tak na marginesie czy sprzedawanie trainerów do gier jest legalne
jeśli płacisz podatki, to czemu nie. Ale, pamiętaj, żeby przy tworzeniu nie naruszać praw autorskich i / lub praw własności przemysłowej (zarejestrowane znaki towarowe). To samo dla poradników. Poszukaj w 'Archiwum' lub opcją 'Szukaj' - było tu trochę wątków o podobnych problemach.
Lub sprzedawanie listy adresów w danej aplikacji (wyszukanych za pomocą narzędzia Cheat Engine)?
?

Powrót