Sprzedaż zabawek podróbek

• Autor wątku Autor wątku beti2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beti2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam pytanie.Zakupiłam w hurtowni zabawki Bakugan.Jak się okazało są to podróbki.Czy mogę je zwrócić hurtowni w której je zakupiłam.Czy mogę je śmiało sprzedawać?.Nie znam się na tym co do oryginalności zabawek ale uważałam że skoro hurtownia internetowa śmiało je sprzedaje to jest to jak najbardziej zabawka którą mogę zakupić i legalnie sprzedawać.Dodam iż nie wiem czy ta zabawka ma swoją licencję.
Bardzo proszę o pomoc i radę co robić w takiej sytuacji.Dodam iż zabawki te kupiłam w miesiącu listopadzie 2009 roku.

Witam,

no cóż, to kwestia rozmowy z hurtownią, przyjmą zwrot czy nie. Jeśli sprzedają je jako oryginały, to raczej powinni.
Pozostaje kwestia, czy rzeczywiście dochodzi do naruszenia jakichś praw własności przemysłowej - zastrzeżonego znaku towarowego (nazwa producenta, jego znak, logo bądź wizerunek zabawki) czy wzoru użytkowego / przemysłowego. O ile dobrze kojarzę, w chwili obecnej z tytułu sprzedaży podróbki może odpowiadać jedynie osoba wprowadzająca ową do obrotu na terenie Polski.

Powrót