Sprzedaż zajętego pojazdu z brakiem swiadomości o zajęciu

• Autor wątku Autor wątku zrównoważony
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zrównoważony

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
sprzedałem zajęty samochód, o którym nie wiedziałem że jest zajęty przez komornika tydzień po "zajęciu" całą kwotę ze sprzedaego samochodu zanioslem komornikowi a on mi mówi że nie złoży wniosku do prokuratora jak mu splace cały dług a co lepsza zrobił licytacje tego pojazdu na połowę kwietnia co mam zrobic? splacić całe zadłuzenie czy nie? ( nie mam teraz możliwości splaty calego zadłuzenia)

Lepiej było oddać pieniądze nabywcy i odzyskać samochód, bo nabywca i tak nie będzie miał możliwości zarejestrowania auta.

Komornik tak czy siak może odebrać ten samochód kupującemu, na podstawie art. 848 kpc
Zajęcie ma ten skutek, że rozporządzenie ruchomością dokonane po zajęciu nie ma wpływu na dalszy bieg postępowania, a postępowanie egzekucyjne z zajętej ruchomości może być prowadzone również przeciwko nabywcy. Przepis ten nie narusza przepisów o ochronie nabywcy w dobrej wierze.

Sytuację może uratować tutaj fakt, że całą kwotę za sprzedaż auta oddał Pan komornikowi, a nabywca dokonał zakupu będąc w dobrej wierze. W tej sytuacji proponuję, by dogadał się Pan z nabywcą i zaproponował mu złożenie wniosku o zwolnienei zajętego przedmiotu od egzekucji na podstawie art. 841 k.p.c.
Art. 841. § 1. Osoba trzecia może w drodze powództwa żądać zwolnienia zajętego przedmiotu od egzekucji, jeżeli skierowanie do niego egzekucji narusza jej prawa.

§ 2. Jeżeli dłużnik zaprzecza prawu powoda, należy oprócz wierzyciela pozwać również dłużnika.

§ 3. Powództwo można wnieść w terminie miesiąca od dnia dowiedzenia się o naruszeniu prawa, chyba że inny termin jest przewidziany w przepisach odrębnych.

Jeśli to przejdzie, to nabywca będzie miał załatwiony samochód, a Panu nie będzie groził proces KARNY z tytułu art. 286 kk
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.

§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Sprzedając auto i nie informując o wadach prawnych popełnił Pan przestępstwo, jedyną Pana obroną może być brak wiedzy o tym, a jak każdy interesujący sie materią prawną wie - ignorantia facti non nocet (błąd, nieznajomość co do faktu nie szkodzi). :winko:

Spłaciłem całosc zadłuzenia i wyrejestrowałem juz samochód to oznacza ze nie będzzie już żadnych konsekwencji? komornik mówi że nie

Powrót