SPrzedaż zaległych alimentów windykatorowi

• Autor wątku Autor wątku mazi54
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mazi54

Zbanowany
Odpowiedzi
6
Witam.Mój ojciec-dłużnik miał wyrok w sprawie alimentów na mnie.U komornika przerzuciłem wierzyciela z matki na mnie.Zakończyłem nauke i złożyłem wniosek o ściąganie zaległych alimentów lecz dłużnik robi co może by nie płacić zaległości.I tu moje pytanie:Czy mogę sprzedać jakiejś firmie windykacyjnej zaległe alimenty bo wszędzie czytam to wszyscy piszą o sprzedaży jak mają jeszcze dalej płacone alimenty oraz wypowiedzi są na tak i na nie.
Z góry dziękuje

W świetle orzecznictwa SN nie jest to dopuszczalne.
Przepis prawny:
Uchwała SN z dnia 24 lutego 2011 r. (sygn. III CZP 134/10)

Wierzytelność o zapłatę wymagalnych świadczeń alimentacyjnych nie może być przedmiotem przelewu (art. 509 § 1 k.c).

Zwróć się do sądu o wyrażenie zgody na sprzedaż długu firmie,w necie znalazłam coś takiego :
Jeżeli zdecydowałaby się Pani na wystąpienie do sądu rodzinnego z wnioskiem o wyrażenie zgody na zbycie, w imieniu dziecka, wierzytelności z tytułu wymagalnych i niezapłaconych alimentów, sąd rodzinny z pewnością rozpatrzyłby tą kwestię także pod kątem tego czy taka czynność prawna jest w ogóle dopuszczalna, ze względu na właściwość ciążącej na ojcu dziecka zaległości. Może się okazać, że sąd rozpatrując kwestię zgody na przelew wymagalnych rat alimentacyjnych inaczej niż Sąd Najwyższy zinterpretuje przepisy prawa. Sąd nie jest związany uchwałą Sądu Najwyższego (w Polsce nie obowiązuje prawo precedensu), ale należy mieć świadomość, że sądy często powołują się przy rozpatrywaniu spraw na orzecznictwo Sądu Najwyższego.

Powrót