Sprzedaż zdjęć bez mojej zgody

• Autor wątku Autor wątku brygidka98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brygidka98

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Przez przypadek odkryłam, że w banku zdjęć znajduje się kilkadziesiąt zdjęć wykonanych przeze mnie i są one sprzedawane od 3 lat. Owy bank oświadcza na stronie, że posiada MR od osób będących na zdjęciach, a jeżeli osoby sa tyłem taka zgoda nie jest wymagana. Nie wiem jakim cudem są tam moje zdjęcia, ale ja nic nie podpisywałam.
Od czego powinnam zacząć? Zrobiłam screny wszystkich swoich zdjęć jakie tam znalazłam.
dziękuję za odpowiedzi
pozdrawiam

brygidka98 napisał:
... są tam moje zdjęcia, ...
Twojego autorstwa czy Twojej osoby?
brygidka98 napisał:
... ale ja nic nie podpisywałam. ...
Jeśli masz na myśli zgodę na rozpowszechnienie wizerunku to wszystko zależy od kontekstu, nie w każdej sytuacji taka zgoda jest wymagana. Bycie tyłem to jedynie jedna z takich możliwości.
Temat rozpowszechniania wizerunku był już wielokrotnie omawiany, poszukaj, poczytaj.

Autorem zdjęć jest mój mąż, a na zdjęciach jestem ja.

Czyli masz pretensje do męża, że bez Twojej zgody rozpowszechnia Twój wizerunek?

brygidka98 napisał:
... a na zdjęciach jestem ja.
To zbyt uboga informacja, jak tutaj już było pisane wielokrotnie, wszystko zależy od kontekstu.

LeszsekS napisał:
Czyli masz pretensje do męża, że bez Twojej zgody rozpowszechnia Twój wizerunek?

To zbyt uboga informacja, jak tutaj już było pisane wielokrotnie, wszystko zależy od kontekstu.

W tym problem, że ani ja ani mąż nie wysyłaliśmy zdjęć do owego banku zdjęć. Tylko ktoś za nas

Jedna sprawa to rozpowszechnianie mojego wizerunku a inna prawa autorskie. Żadne z nas nie podpisało żadnej umowy i żadnej zgody

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zatem zacznij od zapoznawania się z problematyką rozpowszechniania wizerunku bo kwestia naruszania praw autorskich osobistych i majątkowych to procedura nieskomplikowana i tutaj też wielokrotnie omawiana.

Nie muszę się zapoznawać z tematyką bo doskonale wiem, że ktoś złamał prawo i sprzedaje zdjęcia które nie są jego.
Poprosiłam o radę co konkretnie mam zrobić w tej sytuacji, ale jak widać chyba pomocy tu uzyskać się nie da

Tematów związanych z naruszeniem praw autorskich jak również z naruszeniem wizerunku było tutaj mnóstwo. Procedura zaczyna się od prostej czynności, wezwania do zaprzestania naruszania praw, pisemnie, zpo.
Po szczegóły u[FONT=&quot]żyj opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]PS.[/FONT]
[FONT=&quot]Wykazywanie minimum własnej inicjatywy w poszukiwaniu rozwiązania problemu to podstawa, wysuwanie roszczeń wobec użytkowników nie jest mile widziane. Skoro jesteś tak doskonale zorientowana po co zadajesz pytania? :what:
[/FONT]

Ostatnia edycja:
Powrót