Sprzedaż złotej i srebrnej bizuterii z prywatnej kolekcji bez działalności

• Autor wątku Autor wątku Noix_de_Coco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Noix_de_Coco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Chciałbym sprzedać swoją prywatną złotą i srebrną biżuterię (w tym zegarek ze srebrnymi elementami) z prywatnej kolekcji, niestety nie mam na nie rachunków, były to prezenty, więc udowodnienie posiadania dłużej niż 6 miesięcy nie jest możliwe. Czy wystarczy, że przy składaniu deklaracji podatkowej wpiszę przychody z tych transakcji w rubrykę przychody z innych źródeł czy muszę dokonać jeszcze jakiś innych czynności? Nie mam działalności gospodarczej, czasem sprzedaję na internetowych portalach swoje ubrania, swoją używaną elektornikę itp.

Noix_de_Coco napisał:
nie mam na nie rachunków, były to prezenty, więc udowodnienie posiadania dłużej niż 6 miesięcy nie jest możliwe.

Dowodem nie są wyłącznie rachunki. Mogą być też np. zeznania świadków (np. że ktoś rok temu podziwiał twoją kolekcję i pamięta dany przedmiot w niej), darczyńców (np. że ofiarowali ci dany przedmiot z okazji imienin 3 lata temu), inne okoliczności potwierdzające fakt posiadania (np. umowa ubezpieczenia kolekcji z wykazem przedmiotów). Jest duża swoboda dowodowa.

Powrót