P
prawybiznes
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć, czy jest legalnym sprzedaż produktów innej firmy, lecz po ich modyfikacji?
Sprzedaję w tej chwili przez internet od dłuższego czasu różne produkty znanej marki (nie będę teraz mówić szczegółów). Kupuję bezpośrednio od producenta i sprzedaję w internecie.
Jednak od pewnego czasu chodzi mi po głowię, aby te produkty nieco modyfikować a dokładniej ozdabiać i sprzedawać po innej cenie.
Wciąż jako powiedzmy ten sam produkt, nie będę ukrywać nazwy producenta, wręcz przeciwnie, wciąż wszystko będzie takie samo, opisy, tytuły itd, jedynie będzie informacja, że produkt został przeze mnie ozdobiony.
Czyli dla jasności przykład:
- sprzedaję etui na telefon producenta X model Y
- ozdabiam etui po swojemu i sprzedaje na osobnej aukcji, jako etui na telefon producenta X model Y ale zaznaczam, że jest to po prostu przeze mnie ozdobiony produkt
Czy jest to zgodne z prawem? Czy producent może mieć do mnie roszczenia?
----------------------------------------------------
I czy jeśli to jest zgodne, to czy gdybym przerabiane przeze mnie produkty sprzedawał pod swoim logiem np załóżmy: 'custom-products',
tak żeby klient mógł znaleźć pod tym logiem wszystkie odzdabiane przeze mnie produkty, czy to było by wciąż zgodne z prawem?
Czyli np sprzedaję produkty w taki sposób:
- "Custom-products" [nazwa produktu] [nazwa producenta]
"Custom-products" Apple MacBook Pro <----- cos takiego
--------------------------------------------------
A jeśli nic z tych rzeczy nie jest zgodne z prawem
to czy moge w ten sam sposob sprzedawac te produkty, ale jako usługa? Czyli dla klienta jest to bez różnicy i tak od razu dostaje gotowy produkt, ale np na paragonie widnieje:
- etui 10 zł
-usługa ozdobienia 5zł
Chciałbym się dowiedzieć, czy jest legalnym sprzedaż produktów innej firmy, lecz po ich modyfikacji?
Sprzedaję w tej chwili przez internet od dłuższego czasu różne produkty znanej marki (nie będę teraz mówić szczegółów). Kupuję bezpośrednio od producenta i sprzedaję w internecie.
Jednak od pewnego czasu chodzi mi po głowię, aby te produkty nieco modyfikować a dokładniej ozdabiać i sprzedawać po innej cenie.
Wciąż jako powiedzmy ten sam produkt, nie będę ukrywać nazwy producenta, wręcz przeciwnie, wciąż wszystko będzie takie samo, opisy, tytuły itd, jedynie będzie informacja, że produkt został przeze mnie ozdobiony.
Czyli dla jasności przykład:
- sprzedaję etui na telefon producenta X model Y
- ozdabiam etui po swojemu i sprzedaje na osobnej aukcji, jako etui na telefon producenta X model Y ale zaznaczam, że jest to po prostu przeze mnie ozdobiony produkt
Czy jest to zgodne z prawem? Czy producent może mieć do mnie roszczenia?
----------------------------------------------------
I czy jeśli to jest zgodne, to czy gdybym przerabiane przeze mnie produkty sprzedawał pod swoim logiem np załóżmy: 'custom-products',
tak żeby klient mógł znaleźć pod tym logiem wszystkie odzdabiane przeze mnie produkty, czy to było by wciąż zgodne z prawem?
Czyli np sprzedaję produkty w taki sposób:
- "Custom-products" [nazwa produktu] [nazwa producenta]
"Custom-products" Apple MacBook Pro <----- cos takiego
--------------------------------------------------
A jeśli nic z tych rzeczy nie jest zgodne z prawem
- etui 10 zł
-usługa ozdobienia 5zł