sprzedaży własnej nerki i palca serdecznego lewej dłoni

• Autor wątku Autor wątku kalina20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kalina20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Kowalski, pacjent w ośrodku opieki paliatywnej, zawarł z Nowakiem umowę sprzedaży własnej nerki i palca serdecznego lewej dłoni w zamian za obietnicę zatrudnienia córki Haliny na kierowniczym stanowisku w spółce Dagmary, żony Nowaka. Do zatrudnienia jednak nie doszło, bowiem Dagmara oświadczyła, że umowa jest nieważna, gdyż nerka oraz palec jako części składowe Kowalskiego nie mogą podlegać obrotowi do czasu ich oddzielenia od organizmu dawcy.
Oceń skuteczność czynności prawnej oraz zasadność twierdzenia Dagmary.

Kazusów nie rozwiązujemy za kogoś. Zadania domowe należy rozwiązywać samodzielnie.

Proszę wskazać swoją odpowiedź - ewentualnie popolemizujemy na jej temat.

ps.
byłoby miło wskazać, że pyta Pani o kazus a nie sugerować że to rzeczywiste pytanie z praktyki... pytanie bowiem "śmierdzi" na kilometr kazusem..

Ostatnia edycja:
Przed ślubem Kowalski otrzymał w darowiźnie od dziadków działkę gruntu. Kiedy zawarł związek małżeński, nie sporządzono umowy o odrębności majątkowej. Małżonkowie wspólnie zaczęli budować dom na działce męża. Budynek został zbudowany. Dochodzi do rozwodu. Kto jest właścicielem tego budynku? mam taki kazus i moim zdaniem darowizna jest osobistym majatkiem i nie przechodza jej udzialy automatycznie z momentem zawarcia zwiazku małżenskiego na drugiego małżonka.a jezeli chodzi o wlasciciela to w momencie wybudowania domu budynek jest wspolna wlasnoscia .w momencie rozwodu swoich roszczen moga dochodzic na drodze sadowej celem zwrotu wlozonych nakladow w budowe domu badz podzialem majatkugdzie kazdy z nich otrzyma polowe wspolnego majatku mam racje ?

a moze jakies uzasadnienie bo taka odpowiedz nic mi nie pomaga

Uwaga podaję uzasadnienie: superficies solo cedit

A tak na marginesie - niezbyt elegancko zwraca się Pani o pomoc w rozwiązywaniu kazusów.

Powrót