D
dzienciol
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Dzień dobry.
Prowadzę działalność i mam w niej komputer, którego chcę się pozbyć.
Rozpiska zgodnie z Zasadami Zadawania Pytań:
Zagadnienie:
chciałbym uniknąć sytuacji, że kupujący po X miesiącach używania komputera przychodzi do mnie i chce zwrotu pieniędzy/naprawy/obniżki/czegokolwiek.
Sprzedaję sprzęt używany, który ma już kilka lat i który może działać równie dobrze jeszcze miesiąc co 10 lat. Nie posiada żadnych wad i służy mi dzielnie już od długiego czasu, ale jak każdy sprzęt elektroniczny może po pewnym czasie przestać działać.
Proszę o informacje w jaki sposób mogę uniknąć ewentualnego zwrotu - w jaki sposób powinienem go sprzedać (aukcja/kup teraz) i co w opisie aukcji powinno się znaleźć (nie liczę jakiejś gwarancji rozruchowej na tydzień czy dwa, której zamierzam udzielić).
Żeby było klarownie: nie chcę ukrywać żadnej wady, a po prostu nie jestem sklepem i nie interesują mnie dalsze losy komputera - jak walnie za 10 miesięcy to chcę żeby to był problem kupującego, który powinien być tego świadomy.
Prowadzę działalność i mam w niej komputer, którego chcę się pozbyć.
Rozpiska zgodnie z Zasadami Zadawania Pytań:
a) status stron (obydwu)
- ja: firma - wystawiam fakturę VAT.
- kupujący: firma lub os. prywatna.
b) podstawy reklamacji
- dowolne
c) przy zakupach na aukcjach internetowych, określić typ
- licytacja lub Kup Teraz
d) wskazać daty
- brak
e) przedmiot zakupu/sprzedaży
- kilkuletni używany komputer o wartości ok 2000 pln brutto
f) opisać zaistniały problem/wadę
- dowolna wada - komputer psuje się po jakimś czasie od sprzedaży i nie działa...
- ja: firma - wystawiam fakturę VAT.
- kupujący: firma lub os. prywatna.
b) podstawy reklamacji
- dowolne
c) przy zakupach na aukcjach internetowych, określić typ
- licytacja lub Kup Teraz
d) wskazać daty
- brak
e) przedmiot zakupu/sprzedaży
- kilkuletni używany komputer o wartości ok 2000 pln brutto
f) opisać zaistniały problem/wadę
- dowolna wada - komputer psuje się po jakimś czasie od sprzedaży i nie działa...
Zagadnienie:
chciałbym uniknąć sytuacji, że kupujący po X miesiącach używania komputera przychodzi do mnie i chce zwrotu pieniędzy/naprawy/obniżki/czegokolwiek.
Sprzedaję sprzęt używany, który ma już kilka lat i który może działać równie dobrze jeszcze miesiąc co 10 lat. Nie posiada żadnych wad i służy mi dzielnie już od długiego czasu, ale jak każdy sprzęt elektroniczny może po pewnym czasie przestać działać.
Proszę o informacje w jaki sposób mogę uniknąć ewentualnego zwrotu - w jaki sposób powinienem go sprzedać (aukcja/kup teraz) i co w opisie aukcji powinno się znaleźć (nie liczę jakiejś gwarancji rozruchowej na tydzień czy dwa, której zamierzam udzielić).
Żeby było klarownie: nie chcę ukrywać żadnej wady, a po prostu nie jestem sklepem i nie interesują mnie dalsze losy komputera - jak walnie za 10 miesięcy to chcę żeby to był problem kupującego, który powinien być tego świadomy.