Sprzęt używany | niezgodność towaru | wymiana na...?

• Autor wątku Autor wątku twardoglowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

twardoglowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Cześć,

zakupiłem od firmy używany komputer. Po jakimś czasie przestał działać dysk. Złożono ustawową reklamację [na wymiane dysku].

Dostałem inny, również używany dysk (innej firmy) z większym przebiegiem niż ten który był w komputerze.

Pytanie:
a) przy wymianie powinienem otrzymać "nowy" dysk (czyli nieużywany)?
b) przy wymianie mogę otrzymać używany dysk innej firmy (gorsze parametry/przebieg).

Dzięki za konkretne odpowiedzi. Zapisy w Ustawie znam ale nie wiem czy "nowy" oznacza nowy jako nowy/nieużywany czy "nowy" jako inny egzemplarz.

Reklamacja na podstawie rękojmi za wady czy gwarancji?

Generalnie w przypadku rękojmi wymiana następuje na rzecz wolną od wad (nie jest to równoznaczne z nową rzeczą), w przypadku gwarancji - decydują jej warunki.

Dzięki za odpowiedź @gryffinian. W pierwszym poście wspomniałem o ustawowej reklamacji czyli z tytulu niezgodności towaru z umową.

Zatem:

a) tak, jak wspomniałem sprzedawca ma obowiązek wymienić rzecz na wolną od wad, zgodną z umową, niekoniecznie nową.
b) jeśli umowa wprost nie określała konkretnego modelu dysku, konkretnej firmy to nie; to samo dotyczy parametrów - jeśli dysk miał określoną pojemność to możesz żądać takiej samej, tak samo jak by miał określone inne parametry - również możesz żądać, aby wymieniony dysk spełniał te parametry np "przebieg" godzin pracy.

Powrót