sprzet w wynajmowanym domu

• Autor wątku Autor wątku julka20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julka20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Kiedy wynajmowalam dom chcialam wstawic swoja pralke i lodowke,poniewaz te ktore byly na wyposazeniu byly stare.Landlord nie zgodzil sie.Teraz pralka mi sie popsula po 4 miesiacach uzytkowania.Zglosilam landlordowi a on mowi ze to ja jestem odpowiedzialna za sprzet i musze we wlasnym zakresie naprawic.Hmm ciekawe.czy tak jest naprawde?Co mam zrobic?
Julka

Ty odpowiadzasz za naprawę pralki.

Ale wiem ze moj syn mial taki sam problem z pralka.Zadzwonil do Agencji.Przyszli i zrobili.Nie bylo problemu.
julka

Przepis prawny:
Art. 6b
1. Najemca jest obowiązany utrzymywać lokal oraz pomieszczenia, do używania których jest uprawniony, we właściwym stanie technicznym i higieniczno-sanitarnym określonym odrębnymi przepisami oraz przestrzegać porządku domowego. Najemca jest także obowiązany dbać i chronić przed uszkodzeniem lub dewastacją części budynku przeznaczone do wspólnego użytku, jak dźwigi osobowe, klatki schodowe, korytarze, pomieszczenia zsypów, inne pomieszczenia gospodarcze oraz otoczenie budynku.

2. Najemcę obciąża naprawa i konserwacja:
1) podłóg, posadzek, wykładzin podłogowych oraz ściennych okładzin ceramicznych, szklanych i innych,

2) okien i drzwi,

3) wbudowanych mebli, łącznie z ich wymianą,

4) trzonów kuchennych, kuchni i grzejników wody przepływowej (gazowych, elektrycznych i węglowych), podgrzewaczy wody, wanien, brodzików, mis klozetowych, zlewozmywaków i umywalek wraz z syfonami, baterii i zaworów czerpalnych oraz innych urządzeń sanitarnych, w które lokal jest wyposażony, łącznie z ich wymianą,
5) osprzętu i zabezpieczeń instalacji elektrycznej, z wyłączeniem wymiany przewodów oraz osprzętu anteny zbiorczej,

6) pieców węglowych i akumulacyjnych, łącznie z wymianą zużytych elementów,

7) etażowego centralnego ogrzewania, a w przypadku gdy nie zostało ono zainstalowane na koszt wynajmującego, także jego wymiana,

8) przewodów odpływowych urządzeń sanitarnych aż do pionów zbiorczych, w tym niezwłoczne usuwanie ich niedrożności,

9) innych elementów wyposażenia lokalu i pomieszczeń przynależnych przez:

a) malowanie lub tapetowanie oraz naprawę uszkodzeń tynków ścian i sufitów,

Nieprawda.jeżeli na stanie wynajmowanego domu lub mieszkania jest pralka i lodowka i ktorys z tych sprzetow ulegl zepsuciu z nie winy wynajmujacego do naprawy lub wymiany zobowiazany jest landlord.teraz moge to smialo powiedziec wszystkim,ktorzy maja ten sam problem.Rozmawialam z Shleter,instytucja w Uk ,ktora pomada wszystkim w rozwiazywaniu problemow z landlordem!!!!!.Bardzo prosze nie wprowadzac w blad forumowiczow.
Julka

Powrót