średni wiek na aplikacji radcowskiej

• Autor wątku Autor wątku luke01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
L

luke01

Użytkownik
Odpowiedzi
133
Chciałbym zapytać Was aplikantów jaki jest śrdni wiek aplikantów radcowskich albo adwokackich. Czy aplikują także osoby po 40 r.ż. Jak to wygląda w praktyce. Ile lat po studiach rozpoczynaliście aplikację.

zależy od roku są i koło 50 tki

No ale koło 50. to pewnie jedna dwie osoby na rok raczej mi chodzi czy dużo jest osób koło 40. Sam się zastanawiam nad aplikacją a mam już 36 lat.

To idź śmiało. Większość ludzi jest po studiach zaraz albo z poślizgiem roku-dwóch, ale spokojnie będziesz miał grupę ludzi przed 40. Powiedziałbym na oko, że ok 30%

luke01 napisał:
No ale koło 50. to pewnie jedna dwie osoby na rok raczej mi chodzi czy dużo jest osób koło 40. Sam się zastanawiam nad aplikacją a mam już 36 lat.

Ja mam 34 i tez zamierzam zdawać w tym roku, mam koleżankę, która skończyła studia, wyjechała do USA na 10 lat, po czym wróciła i zaczęła na luzie aplikacje. Teraz jest po 40-stce i pracuje w jednej z lepszych kancelarii w Polsce, także akurat wiek tu nie ma znaczenia. Wiem, ze może trochę trudno będzie się odnaleźć wśród 20-sto paro latków, ale ja akurat nie zamierzam tam jakichś większych przyjaźni nawiązywać, chyba ze same sie stworzą :)

I tak koło 40 to najlepszy okres na otwarcie kancelarii bo nikt Cię już o doświadczenie nie pyta :D

jako osoba prowadząca zajęcia dla studentów zaocznych byłam kiedyś dość sceptycznie nastawiona do osób po np. 40, 50 tce, które są na studiach zaocznych z prawa. Po 3 latach pracy zmieniłam zdanie. To osoby wiedzące co chcą osiągnąć, ogromnie zaangażowane, starające się. Po za tym same płacą za zaoczne studia, a nie jak ich młodsi koledzy którym za studia - co do zasady - płacą rodzice.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót