Środowisko prawnicze dostępne tylko dla nielicznych?

• Autor wątku Autor wątku michelin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michelin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Środowisko prawnicze dostępne tylko dla nielicznych?

Bardzo prosze o wypowiedzi na ten temat:)

Dostępne dla wszystkich spełniających wymagania ustawowe, dla chcących wykonywać określony zawód prawniczy, dla tych kórzy mają wystarczającą wiedzę i samozaparcie. To nie kwestia zamknięcia zawodów prawniczych a kwestia przygotowania do egzaminów na aplikacje, do egzaminów końcowych i dlaszego kształcenia zawodowego.

Nie ma być łatwo a ma być solidnie.

Fakt faktem w Polsce mamy najniższy przelicznik ilość prawników na 1000 obywateli; oraz najdroższe usługi prawne (w stosunku do średniej krajowej) w całej europie ... problem stanowią samorządy prawnicze które mają za daleko idące kompetencje niedopuszczalne w państwie demokratycznych.

Proponuje aby było tak jak w normalnych krajach - studia prawnicze + (trudny)egzamin państwowy na adwokata - resztę reguluje rynek; sędziowie - przyjmowania na podstawie konkursów (staż + kwalifikacje), wszelkiego rodzaju ingerencje samorządów prawniczych (w dostępie do zawodu nowych adwokatów) winny być ograniczone do 0

Oczywiście samorządy mogły by nadawać certyfikaty ale nie powinny one być obligatoryjne ...

Dziękuje za wstępne wypowiedzi:)

Niech dyskusja trwa nadal. Mam tylko jedno pytanie ostatnimi czasy napisałem rozległy projekt na temat pracy prawnika. Chciałbym zapytac czy moge umieścic nazwę forum w podziękowaniach.

I druga moja prośba, tyczy się użytkowników dearon i Lex'ior chodzi o to czy mógłbym zacytowac wasze wypowiedzi na ten temat ( te udzielone w tym wątku). Zacytowac rzecz jasna i podpisac je nickami.

Powrót