Staatsangehörigkeitausweis

• Autor wątku Autor wątku Baby667
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Baby667

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, chcialam zapytac o niemieckie obywatelstwo,
Sprawa wygląda następująco:
Posiadam niemieckie obywatelstwo (Staatangehörigkeitausweis) po rodzicach, dziadkach. W roku 2015 "Staadt" stracił ważność. Mam niemiecki paszport,który też utracił ważność i niemiecki dowód osobisty (aktualny). Mieszkam w Niemczech od 4 lat, chcemy z partnerem wziąść slub i tu zaczyna się problem, bo pani z Standesamtu chce od nas albo aktualnego "Staatu" albo Vertriebenaisweis. Moje pytanie brzmi gdzie moge się udać w celu odnowienia Staatu, lub pozyskania tego drugiego dokumentu (mieszkam niedaleko Köln).
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Witam, mój język niemiecki nie jest komunikatywny, a widząc pozostałe wątki w sprawie obywatelstwa niemieckiego liczylam na jakąś wskazówkę, ewentualnie pomoc.
Można usunąć wątek jeżeli kogoś uraziłam itp.
Jednak pozdrawiam serdecznie 😊

@Baby: to jest dzial "systemy prawne innych panstw"--->Niemcy, wiec pytanie jest jak najbardziej na miejscu, niemerytoryczne uwagi ad personam natomiast nie.
Skoro masz wazny niemiecki dowod osobisty, to nie rozumiem, dlaczego ona chce dodatkowo Staatsangehörigkeitsausweisu, bo od NIemcow, ktorzy tu mieszkaja od urodzenia, takiego na 100% nie wymaga.
No coz, wniosek na nowy mozesz zlozyc w urzedzie miasta, tam gdzie jestes zameldowana, jesli to jest mala miejscowosc, to ewentualnie w komorce nastepnego wiekszego urzedu typu starostwo powiatowe w Polsce, zapytaj sie w Stadtverwaltung, gdzie sie sklada wniosek "Antrag auf Ausstellung eines Staatsangehörigkeitsausweises"

Serdecznie dziękuję i życzę miłego wieczoru.
Pozdrawiam
Basia :)

Baby667 napisał:
Witam, chcialam zapytac o niemieckie obywatelstwo,
Sprawa wygląda następująco:
Posiadam niemieckie obywatelstwo (Staatangehörigkeitausweis) po rodzicach, dziadkach. W roku 2015 "Staadt" stracił ważność. Mam niemiecki paszport,który też utracił ważność i niemiecki dowód osobisty (aktualny). Mieszkam w Niemczech od 4 lat, chcemy z partnerem wziąść slub i tu zaczyna się problem, bo pani z Standesamtu chce od nas albo aktualnego "Staatu" albo Vertriebenaisweis. Moje pytanie brzmi gdzie moge się udać w celu odnowienia Staatu, lub pozyskania tego drugiego dokumentu (mieszkam niedaleko Köln).
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Tez wymagali 3 lata temu do slubu u nas tyle ze ja mam to i to ,ale nowy dostaniesz w Staatsangehörigkeitsbehörde

Ostatnia edycja:
Powrót