Stalking na fb

• Autor wątku Autor wątku Magdalenakrakow29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magdalenakrakow29

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć.

Mam pewien problem. Moja koleżanka spotykała się z facetem, którego olała. Nie znam go w ogóle. On teraz wypisuje do mnie co chwilę z nowo robionych kont rzeczy typu "ładnie wchodzisz tam do piwnicy" albo "niezły beret na głowie". Co chwilę coś nowego i nie wspominając, że daje " share" moim zdjęciom i lajkuje co się da. Mogę to zgłosić na policję? Dziś go spotkałam pod bankomatem to go zbluzgałam i sie chyba wystraszył.

Bardzo proszę o sensowne odpowiedzi.

lajkownie czyich zdjec nie jest przestepstwem, jesli wiadomosci sa natarczywe, bardzo czeste to moze moznaby to podciągnąć pod stalking.
ale fakt ze go zwyzywalas w miejscu publicznym...moze cie oskarzyc o znieważenie, jak ma swiadków....to moze sprawa trafic do sadu.

ivannet napisał:
lajkownie czyich zdjec nie jest przestepstwem, jesli wiadomosci sa natarczywe, bardzo czeste to moze moznaby to podciągnąć pod stalking.
ale fakt ze go zwyzywalas w miejscu publicznym...moze cie oskarzyc o znieważenie, jak ma swiadków....to moze sprawa trafic do sadu.

No nie ma raczej świadków, bo osłupiał i poszedł na autobus, a to w sumie było pod bankomatem, więc co by miał mi zrobić? Fakt nie obraził mnie, ale wypisuje bzdury mi w wiadomościach prywatnych i cały cxas lajkuje mi co się da.

Prosiłabym o opinie innych osób :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
StaryWyga1 napisał:
To nie przestemstwo

Czyli może sobie zakładać nowe konta i lajkować, a także pisać mi rzeczy typu "fajny beret na głowie?". Jest to prawda, że fb jest poza naszą juryzdykcją i nie ma nasza policja dostępu do niego? W końcu oni to pewnie wiedzą, że to on to zakładał te konta?

to zablokuj możliwośc dodawania komentarzy itp. przez osoby inne niż znajomi i problem odpadnie... a zbluzganie kogoś tylko na tej podstawie że ty podejrzewasz (nie mając na to de facto żadnych dowodów) że ktoś coś to nie najlepiej świadczy o twojej kulturze....w ogóle zbluzganie gogoś żle świadczy o bluzgającym ,a w przedstawionej sytuacji...zwłaszcza że bluzgającym jest kobieta to szczególnie...

Nie umiesz chyba obsługiwać faceboka

No, a teraz dostałam z 10 wiadomości na fb. Sama kropka ".", no chyba padnę i 100 lajków...

kobieto. zablokuj wiadomosci spoza listy znajomych i zablokuj widocznosc swoich postów i zdjec dla osob spoza listy znajomych. odrobina zachodu i spokoj.

Dokładnie, zblokuj gościa, ustaw swój profil na wyłącznie prywatny i po problemie.
No chyba, że chcesz aby dalej z Tobą prowadzil swoje zabawy.

Markiz32 napisał:
zbluzganie gogoś żle świadczy o bluzgającym ,a w przedstawionej sytuacji...zwłaszcza że bluzgającym jest kobieta to szczególnie...
Na forum prawnym takie podwójne standardy? :o Jakie ma znaczenie płeć sprawcy jeśli chodzi o ewentualne znieważenie?

Ostatnia edycja:
jak się nie umie obsługiwać faceboka
to się taak dzieje

Kilka porad

Profil tylko dla znajomych
bez wiadomości zewnetrzych
blokada wiadomości od nieznajomych

Czy to jest trudne

FB nie można zlikwidować. Jedynie zawiesić. Ciężko udowodnić stalking na portalach społecznych. Każdy ma prawo polubić i skomentować zdjęcie. Rozwiązaniem na to jest zbanowanie komentującej osoby. Nie bedzie mogła CIebie wyszukać, śledzić, komentować itp

pawelczak masz rację można zawiesić konto nazywa się to deaktywowanie konta ale konto można również usunąć. Wiem bo praktykowałem ten sposób.

Powrót