staly meldunek w DE a płacenie podatku w Polsce z emerytury

• Autor wątku Autor wątku Renia51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Renia51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.Mam kilka pytan i wątpliwości na które nie mam odpowiedzi.Mieszkam od dwóch lat na stałe w DE,z Polski jestem wymeldowana, a tutaj w De nie pracuje,ale pobieram emeryture z Polski.Emeryture otrzymuje na niemieckie konto pomniejszoną o zaliczke na podatek i składke zdrowotną.W ZUS powiedziano mi,że dostaje emeryture z Polski dlatego musze płacic podatek i zdrowotne w Polsce...żyje jednak tutaj i chciałabym sie rozliczać z podatku razem z przyszłym mężem i on również mógłby mnie wciągnąć pod swoje ubezpieczenie zdrowotne.Jak to załatwić,kiedy urzędnicy w Polsce nie chcą pomóc i zbywają zwykłym; nie możliwe;Renia

To reguluja przepisy unijne, a nie polskie i w ZUSie ci dobrze powiedzieli.
Maz nie moze podciagnac cie pod swoje ubezpieczenie zdrowotne, bo ty masz wlasne z emerytury, to by bylo mozliwe tylko jakbys nie miala wlasnej emerytury.
A rozliczac z podatku ze wspolnym mezem i tak sie mozesz, tzn. on moze, poda ile dostajesz tej emerytury, ile zaplacilas z niej podatku i skladek na ubezpieczenie w Polsce i tyle, ale nie wiem, co to by mialo dac

Diekuje za informacje.Co to mi da??? mój przyszły mąż płaci wysoki podatek tutaj w DE a ja mam bardzo niską emeryture netto z Polski.Myślimy,że jak sie pobierzemy i razem rozliczymy podatek to mniej zapłacimy,bo w tej chwili płaci jako samotny.Mimo wszystko dziekuje.

Renia51 napisał:
Diekuje za informacje.Co to mi da??? mój przyszły mąż płaci wysoki podatek tutaj w DE a ja mam bardzo niską emeryture netto z Polski.Myślimy,że jak sie pobierzemy i razem rozliczymy podatek to mniej zapłacimy,bo w tej chwili płaci jako samotny.Mimo wszystko dziekuje.
Ty bedziesz sie podwojnie rozliczac. W Pl jestes zobowiazana bo polska emerytura, a tu jak wyjdziesz za maz tez musisz podac polskie dochody. Zapewne wtedy wygladaloby to dla Was korzystnie. Zalezy jeszcze jak wyglada proporcja waszych dochodow. Jesli ty masz o conajmniej 40 % mniej niz Twoj przyszly maz, to sie oplaci kombinacja klas 3\5.

Powrót