Stambuch a obywatelstwo

• Autor wątku Autor wątku oba3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oba3

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Szanowni Państwo,

Chciałbym się starać o obywatelstwo niemieckie , w chwili obecnej posiadam tylko stambuch . Czy jest to wystarczający
dokument, abym mógł złożyć wniosek o dokument potwierdzający obywatelstwo? Czy jeżeli złoże w takiej formie dokumenty rozpatrzą je?

Stammbuch jest ważnym dokumentem, Ahnenpass, byłby najszybszym wyjściem ale zapewne go nie posiadasz. Musisz posiadać jakiś dokument, który potwierdza niemieckie obywatelstwo przodka, zasada jest taka im więcej dokumentów a szczególnie niemieckich dołączysz tym lepiej. Poszukaj dokuementów takich jak : Deutsche Stammbuch (to masz) ,Deutsche Volksliste,Familien Buch, Być może znajdzie się przynależność do Deutsche Volksbund, Arbeitsbuch Deutsche Geburtsurkunden. I tak ostateczna decyzja należy do BVA. Z jednym dokumentem to weryfikacja może trochę potrwać. Podałeś bardzo mało informacji, masz pewność, że ten przodek (jeśli to mężczyzna) np. uznał ojcostwo ? Bez szerszych informacji trudno cokolwiek powiedzieć.

Poczytaj tutaj, to odpowie na prawie wszystkie Twoje pytania jak coś pytaj :)
http://www.iraqiembassy-berlin.de/pdf/StAG_RuStAG.pdf

Ostatnia edycja:
Dziękuję za zainteresowanie tematem i udzielenie odpowiedzi. Tak tą książeczkę którą posiadam nazywa się dokładnieDeutsches Einheits:Familien-Stammbuch. W środku jest taki papierek "Familien Ahnhntafel" Jeżeli chodzi o Deutsche Volksliste to pisałem do IPN i Archwiwum Państwowego to napisali że nic nie mają -niewiem czy to rutyna takich decyzji ? Gdzie mógłbym szukać tych dokumentów jak: Familien Buch ,Deutsche Volksbund, Arbeitsbuch Deutsche Geburtsurkunden. W moim przypadku chę się starać po pradziadku z strony mojej mamy.

Proponuje najpierw uwaznie i dokladnie przeczytac informacje pod tym linkiem:
http://forumprawne.org/niemcy/534068-podstawowe-informacje-o-dziedziczeniu-obywatelstwa.html

Stammbuch nie jest zadnym cudownym dokumentem, bo to jest po prostu taki jakby "album", w ktorym byly zbierane wszystkie metryki stanu cywilnego dot. rodziny. Ale jak z tych metryk bedzie wynikac, ze ta rodzina mieszkala po I wojnie swiatowej w polskiej czesci Gornego Slaska, to bez oryginalu Volkslisty 10 Stambuchow nie pomoze.

Obywatelstwa nigdy nie mozna dziedziczyc po (pra-)dziadku, tylko zawsze po rodzicu, a wiec, zeby udowodnic obywatelstwo musisz udowodnic nieprzerwany lancuch dziedziczenia obywatelstwa z pradziadka na dziadka, z dziadka na matke i z matki na ciebie. Jesli gdzies w tym lancuchu bedzie luka, to nic nie zalatwisz.

Nieprzerwany łańcuch w moim przypadku to jest moja mama moj dziadek (ojciec mojej matki)i pradziadek czyli dziadek mojej mamy tak mam to rozumieć ? Na jakiej podstawie mam udowodnić nieprzerwalny łańcuch na podstawie np. aktów urodzeń? Czy ja na przykład mogę złożyć wniosek z samym stambuchem ? Czy on będzie musiał być notarialnie potwierdzony ?

Powrót