stan krytyczny, brak ubezpieczenia, nielegalny pobyt

• Autor wątku Autor wątku marcelina91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcelina91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Moj ojciec tydzien temu dostal bardzo rozleglego wylewu do mozgu, lekarze nie daja mu zadnych szans, chociaz my wciaz mamy nadzieje. Wciaz wywieraja na nas presje dotyczaca podjecia decyzji o odlaczeniu taty od respiratora. Tato jest w USA(Chicago) nielegalnie oraz nie posiada ubezpieczenia. Z tego co mowil rozliczal sie tam z podatkow. Zadzwonili do nas ze szpitala, aby podpisac dokumenty, ktore maja na celu wniesienia przez szpital wniosku do danego stanu, aby pokryl on koszty leczenia taty w szpitalu. Moi rodzice sa nadal malzenstwem. Moje pytanie brzmi jak to wyglada od strony prawnej dla nas, poniewaz wiem, ze gdybysmy byly w Stanach to koszt leczenia automatycznie splynalby na moja mame. Chcemy jednak starac sie o przyspieszona wize, aby byc przy tacie. Niestety nie bedzie nas stac na leczenie taty. Czy w tej sytuacji bedac w Polsce szpital ma prawo zajac konto? Oraz, czy gdyby udalo nam sie tam wyjechac rowniez mozemy zostac obciazone kosztami leczenia? Na miejscu jest rowniez siostra taty, ktora nie przyznaje sie do jakichkolwiek rodzinnych relacji wlasnie ze wzgledow finansowych.
Bardzo prosze o pomoc.

Powrót