Stan środków funduszu remontowego

• Autor wątku Autor wątku raqbiel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raqbiel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam serdecznie,

na przedstawionym zdjęciu widnieje stan środków finansowych na fundusz remontowy we wspólnocie mieszkaniowej. Jeden z lokatorów nie płaci, twierdząc, że i tak nic nie remontuje.
365d5136-69f2-4e10-a7b4-0ef073a54053.jpg

Niepokoją mnie pozycje :
Niedopłaty właścicieli: -765,43zł
Kwota do przekazania z FB na FR(gdy będą środki): -2758,53zł

Jeżeli dobrze rozumiem, niedopłata lokatora została uiszczona za pomocą funduszu remontowego oraz środki w kwocie 2758,53zł zostały przekazane z funduszu remontowego na fundusz bieżący. Nic na ten temat nie wiedziałem nie było jakiejkolwiek uchwały. Czy zarządca miał prawo zrobić takie operacje?

Pozdrawiam

Zarządca nie może samodzielnie decydować o przesunięciach środków między funduszami (np. z remontowego na bieżący), ponieważ są to środki celowe, przeznaczone wyłącznie na remonty i modernizacje nieruchomości wspólnej.

Każda operacja finansowa wykraczająca poza zwykły zarząd wymaga uchwały wspólnoty – dotyczy to m.in. pokrywania niedopłat właścicieli, czy przekazywania środków między funduszami.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Byłem u prawnika zajmującego się prawem wspólnot i stwierdził, że jest to legalne i dozwolone bez konieczności uchwał. Natomiast zarządca powinien wyegzekwować zadłużenie od dłużnika. W takim razie mam mętlik w głowie, bo nie wiem w końcu jak to wygląda. Powinienem wybrać innego prawnika?

raqbiel napisał:
Powinienem wybrać innego prawnika?
Nie zaszkodzi.
Ale to ciekawe, że prawnik przedstawił taką interpretację. Być może w praktyce istnieją różne podejścia, zależnie od:

wielkości wspólnoty (mała vs. duża)
formy zarządu (zarząd właścicielski vs. zarząd powierzony)
postanowień w umowie lub regulaminie wspólnoty
celu przesunięcia środków (czy to tymczasowe, czy trwałe przekierowanie funduszy)
Zgodnie z art. 22 ustawy o własności lokali:

Zarząd może samodzielnie podejmować decyzje w ramach zwykłego zarządu.
Czynności przekraczające zwykły zarząd wymagają uchwały właścicieli.
Przesunięcie środków z funduszu remontowego — który jest funduszem celowym — na inne cele (np. bieżące wydatki) jest zazwyczaj traktowane jako przekroczenie zwykłego zarządu, ponieważ zmienia przeznaczenie środków.

Sytuacja się zmienia jeśli:
Wspólnota ma uchwałę ogólną, która upoważnia zarząd do takich przesunięć w określonych sytuacjach.
Fundusze nie są formalnie wyodrębnione, a środki są traktowane jako wspólne zasoby (częstsze w małych wspólnotach).
Zarząd działa w ramach upoważnienia z umowy o zarządzanie, która dopuszcza takie operacje.

Ostatnia edycja:
Dziękuje bardzo ponownie za odpowiedź. Jest to mała wspólnota składająca się jedynie z 3 mieszkań. Powiedziano mi we wspólnocie, iż jeden z lokatorów nie płaci przez co jego dług jest pokrywany z funduszu remontowego. Rozumiem, iż powinienem zapytać czy istnieją już jakiekolwiek uchwały pozwalające na takie działania jak przerzucanie środków miedzy funduszami? Jestem właścicielem mieszkania od 2 lat, możliwe iż wcześniej coś już było podejmowane.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
raqbiel napisał:
Jest to mała wspólnota składająca się jedynie z 3 mieszkań. Powiedziano mi we wspólnocie, iż jeden z lokatorów nie płaci przez co jego dług jest pokrywany z funduszu remontowego.
Pokrywanie długu jednego właściciela z funduszu remontowego nie jest zgodne z przeznaczeniem tych środków i może być uznane za nieprawidłowe działanie. W przypadku zaległości właściciela, wspólnota powinna dochodzić należności na drodze sądowej, a nie kompensować je z funduszy przeznaczonych na inne cele, wpłacanych przez pozostałych członków wspólnoty.
raqbiel napisał:
Rozumiem, iż powinienem zapytać czy istnieją już jakiekolwiek uchwały pozwalające na takie działania jak przerzucanie środków miedzy funduszami?

Zdecydowanie zażądać wyjaśnień od zarządu lub osoby pełniącej jego funkcję, a w razie potrzeby skonsultować się z prawnikiem. Można też zwołać zebranie wspólnoty i podjąć uchwałę regulującą zasady korzystania z funduszu remontowego.

Lewanna napisał:
Pokrywanie długu jednego właściciela z funduszu remontowego nie jest zgodne z przeznaczeniem tych środków i może być uznane za nieprawidłowe działanie. W przypadku zaległości właściciela, wspólnota powinna dochodzić należności na drodze sądowej, a nie kompensować je z funduszy przeznaczonych na inne cele, wpłacanych przez pozostałych członków wspólnoty.

Zdecydowanie zażądać wyjaśnień od zarządu lub osoby pełniącej jego funkcję, a w razie potrzeby skonsultować się z prawnikiem. Można też zwołać zebranie wspólnoty i podjąć uchwałę regulującą zasady korzystania z funduszu remontowego.
Dziękuje ponownie za odpowiedź. W zeszłym tygodniu zarządca wypowiedział nam umowę jednocześnie wykazując, iż jeden z lokatorów ma dług na ponad 4tys zł. Wygląda na to, iż zarządca pobierał sobie z funduszu remontowego na rzecz długu jednocześnie w żaden sposób nie egzekwując należności. Gdy pieniądze na funduszu się skończyły postanowił wypowiedzieć umowę. Prawnik doradził mi, aby wykonać zdjęcia całej dokumentacji po czym pójdzie do analizy.

Powrót