stan techniczny niezamieszkałego budynku

• Autor wątku Autor wątku Justyna Michalak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Justyna Michalak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam,
jest to mój pierwszy port na tym forum, więc jeżeli to niewłaściwa zakładka to proszę o przeniesienie do właściwej.
Dostałam pismo z sądu, że jakiś Pan z Zarządu Rady osiedla wszedł na moją posesję i dokonał przedmiotowej oceny stanu budynku mieszkalnego, który nie jest zamieszkany ale był zabezpieczony przed osobami trzecimi, wg mnie to jest to włamanie.
Według sądu mam przedstawić orzeczenie techniczne opracowane przez osobę uprawnioną, dotyczącego stanu technicznego budynku mieszkalnego wraz określeniem niezbędnych do wykonania czynności lub prac remontowych i zabezpieczających w celu usunięcia wskazanych nieprawidłowości - mam na to miesiąc.
*Sąd powołuje się na art.81c ust. 2 ustawa z dnia 7 lipca 1994 roku Prawo budowlane (Dz.U. z 2016 r, poz. 290 oraz art. 123 ustawy z dnia 14 czerwca Kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2016r poz. 23)*
Podobno "właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest zobowiązany użytkować obiekt zgodnie z jego przeznaczeniem i wymogami ochrony środowiska oraz należytym stanie technicznym i estetycznym".
Tylko, że spadkobierców jest kilku, a dom nadaje się właściwie do rozbiórki.
Jak się odnieść do takiego pisma? Czy muszę rzeczywiście szukać kogoś, kto mi zrobi ocenę stanu budynku?
Z góry dziękuję za pomocne dłonie i wskazanie kierunku dalszego działania

Powrót