Standardowa procedura - OC

• Autor wątku Autor wątku Brego
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Brego

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, nie znalazłem stosownego tematu.

Uczestnicząc w kolizji samochodów, pozostawiłem poszkodowanemu standardowe oświadczenie sprawcy kolizji, z wszystkimi detalami, opisem i własnoręcznym podpisem.

Po kilku dniach otrzymałem od ubezpieczyciela poszkodowanego (PZU) druki oświadczenia dotyczącego okoliczności zdarzenia z prośbą o wypełnienie i zwrócenie.

Czy muszę to wypełniać i odsyłać, skoro komplet wymaganych informacji zamieściłem w oświadczeniu, które przekazałem w ręce poszkodowanego? Pytam bo mam lekką awersję kolejnego szafowania swoimi szczegółowymi danymi osobowymi.

Brego napisał:
Czy muszę to wypełniać i odsyłać

Tak, należy to wypełnić i odesłać.

Zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych, należy ubezpieczycielowi ułatwić ustalenie okoliczności zdarzenia i udzielić pomocy w dochodzeniu

Przepis prawny:
Art.16.1. W razie zaistnienia zdarzenia objętego ubezpieczeniem obowiązkowym .....
....
3.Osoba, której odpowiedzialność jest objęta ubezpieczeniem obowiązkowym, a także osoba występująca z roszczeniem, powinny przedstawić zakładowi ubezpieczeń, Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu lub Polskiemu Biuru Ubezpieczycieli Komunikacyjnych posiadane dowody dotyczące zdarzenia i szkody oraz ułatwić im ustalenie okoliczności zdarzenia i rozmiaru szkód, jak również udzielić pomocy w dochodzeniu przez zakład ubezpieczeń, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny lub Polskie Biuro Ubezpieczycieli Komunikacyjnych roszczeń przeciwko sprawcy szkody.

Powrót