Stanowisko pracy inne niż na umowie.

• Autor wątku Autor wątku Indyg0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Indyg0

Indyg0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Ostatnio miałem nieprzyjemność pracować u pewnego pracodawcy na umowie zlecenie - czas określony.
Wykonywana praca nie miała nic wspólnego ze stanowiskiem na umowie. Na papierze byłem pracownikiem biura, w rzeczywistości kierowcą-kurierem, dźwigającym ciężary po kilkadziesiąt kilo. Stan techniczny większości aut zostawiał bardzo dużo do życzenia. Kierowców nie kierowano na żadne badania, by stwierdzić zdolność do pracy za kółkiem. W trakcie pracy miało miejsce zdarzenie drogowe z moim udziałem - zły stan opon, deszcz, poślizg, uszkodzone podwozie, przycierka innego auta. Za uszkodzenia pracodawca obwinia oczywiście mnie, nie stan pojazdu, na oświadczeniu widnieje "niedostosowanie prędkości do warunków na drodze". W umowie nie było ujętej żadnej odpowiedzialności materialnej za użytkowane auta. Obecnie tam nie pracuję.

1.Czy jest jakiś ogólny przepis regulujący odpowiedzialność materialną auta służbowego będącego w tym wypadku obowiązkowym wyposażeniem stanowiska pracy - nawet przy pracy na innym stanowisku niż na umowie.
2.
a)Jak ma się inspekcja pracy względem pracodawcy za omijanie badań, szkodliwe czynniki pracy, narażanie zdrowia stanem technicznym pojazdów i stanowisko pracy niezgodne z umową?
b)Czy ja podpisując i pracując na takiej umowie również muszę liczyć się z jakimiś konsekwencjami?

Uprzejmie proszę o pomoc,
Pozdrawiam.

Zniszczyłeś komuś samochód i chcesz się wymigać od naprawienia szkody?
Ciekawe czy jakbym ja wziął od ciebie twój samochód i go rozwalił to poklepałabyś mnie po plechach pocieszając: "Nic się nie stało... naprawię to z mojej kasy".

PIP: ty nie byłeś ani pracownikiem, nie miałeś pracodawcy, twoja umowa nie podlega pod Kodeks Pracy.
Ale prawdopodobnie mógłbyś wywalczyć uznanie tego za stosunek pracy.
Ale nawet jakbyś od początku był na umowę o pracę to też byłbyś zobowiązany naprawić szkodę.

Powrót