STANOWISKO W SPRAWIE WRAZ Z WNIOSKIEM O BADANIE OZSS

• Autor wątku Autor wątku user802680
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user802680

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dziecko od dłuższego czasu miało prawomocnie zabezpieczone miejsce pobytu przy mnie i stale ze mną mieszkało. Matka miała ustalone kontakty, których przez cały ten czas nie realizowała, tłumacząc się brakiem środków (płaciła 100 zł alimentów, pracując na czarno i pobierając pomoc z MOPS).Niedawno w moim mieszkaniu doszło do poważnej awarii (zalanie lokalu). Zmuszony do pilnego załatwiania spraw urzędowych, remontowych i lokalowych, poprosiłem matkę dziecka o dobrowolną pomoc polegającą na zaopiekowaniu się synem przez okres dokładnie jednego miesiąca. Matka wyraziła na to zgodę.Po upływie umówionego miesiąca, zamiast wydać mi dziecko, matka złożyła do sądu wniosek o zabezpieczenie miejsca pobytu syna przy niej oraz o alimenty od mojej osoby. Wykorzystała moją trudną sytuację losową i fakt, że powierzyłem jej dziecko wyłącznie na czas usunięcia skutków awarii. Dodatkowo matka od dłuższego czasu leczy się psychiatrycznie (ponoć regularnie chodzi do psychiatry) oraz korzysta ze wsparcia asystenta rodziny lub pracowników MOPS, jednocześnie próbując celowo oczerniać mnie w tych instytucjach i robić mi złą opinię, gdzie tylko może.W związku z powyższym mam do Was następujące pytania prawne:Jak sąd podchodzi do leczenia psychiatrycznego matki w kontekście opieki? Czy fakt, że matka leczy się psychiatrycznie (lub ma zdiagnozowane zabiegi/upośledzenie, którymi wcześniej zasłaniała się przed podjęciem pracy), jest mocnym argumentem za natychmiastowym zleceniem badania przez OZSS? Jak zmusić ją przed sądem do ujawnienia dokumentacji medycznej?Jak bronić się przed manipulacjami i oczernianiem w MOPS? Matka biega po instytucjach i robi mi złą opinię. Czy sąd będzie brał pod uwagę zdanie pracowników MOPS/asystenta rodziny, jeśli są oni karmieni jej kłamstwami? Czy powinienem sam udać się do MOPS-u i przedstawić swoją wersję oraz dokumenty o zalaniu mieszkania?Jak sąd podchodzi do nagłej zmiany sytuacji, która wynikała wyłącznie z udokumentowanego kryzysu losowego (zalanie)? Czy tymczasowy, miesięczny pobyt dziecka u matki w celu umożliwienia mi remontu może być uznany przez sąd za trwałą zmianę centrum życiowego dziecka?Czy zachowanie matki wyczerpuje znamiona celowego wprowadzenia sądu w błąd w celu uzyskania korzystnego postanowienia zabezpieczającego? Jak skutecznie wykazać przed sądem jej złą wiarę?Kiedy najlepiej złożyć wniosek o dopuszczenie dowodu z opinii OZSS na okoliczność zbadania kompetencji wychowawczych i stabilności emocjonalnej matki? Czy składać go od razu w odpowiedzi na jej wniosek o zabezpieczenie, czy sąd rozpozna go już na pierwszym posiedzeniu, czy odłoży badanie na dalszy etap procesu?

hoffmannnorbert381@gmail. napisał:
Jak sąd podchodzi do leczenia psychiatrycznego matki w kontekście opieki?
Zasadniczo nie jest to przeszkoda w sprawowaniu władzy rodzicielskiej, zależy jednak od konkretnego przypadku. Jeżeli stan zdrowia, w tym psychicznego, uniemożliwia sprawowanie opieki albo stwarza zagrożenie dla dobra dziecka to naturalnie wpływa i sąd bierze to pod uwagę.
Czy fakt, że matka leczy się psychiatrycznie (lub ma zdiagnozowane zabiegi/upośledzenie, którymi wcześniej zasłaniała się przed podjęciem pracy), jest mocnym argumentem za natychmiastowym zleceniem badania przez OZSS? Kiedy najlepiej złożyć wniosek o dopuszczenie dowodu z opinii OZSS na okoliczność zbadania kompetencji wychowawczych i stabilności emocjonalnej matki? Czy składać go od razu w odpowiedzi na jej wniosek o zabezpieczenie, czy sąd rozpozna go już na pierwszym posiedzeniu, czy odłoży badanie na dalszy etap procesu?
Sąd tak czy inaczej prawdopodobnie zleci dowód z opinii OZSS, kiedy to nastąpi zależy od sądu i nie sposób przewidzieć. Wniosek można złożyć już w odpowiedzi.
Jak zmusić ją przed sądem do ujawnienia dokumentacji medycznej?
Złożyć do sądu wniosek o zobowiązanie do złożenia tej dokumentacji i przeprowadzenie dowodu co do stanu zdrowia matki.
Jak bronić się przed manipulacjami i oczernianiem w MOPS? Matka biega po instytucjach i robi mi złą opinię. Czy sąd będzie brał pod uwagę zdanie pracowników MOPS/asystenta rodziny, jeśli są oni karmieni jej kłamstwami?
Nie zna Pan treści dokumentu czy też zeznań. Generalnie sąd oceni wiarygodność na podstawie całokształtu dowodów w sprawie. Pan również może wnosić o przeprowadzenie dowodu czy to ze świadków czy dokumentów.
Czy powinienem sam udać się do MOPS-u i przedstawić swoją wersję oraz dokumenty o zalaniu mieszkania?
Można, jeżeli Pan będzie spokojnie przedstawiał sytuację.
Jak sąd podchodzi do nagłej zmiany sytuacji, która wynikała wyłącznie z udokumentowanego kryzysu losowego (zalanie)? Czy tymczasowy, miesięczny pobyt dziecka u matki w celu umożliwienia mi remontu może być uznany przez sąd za trwałą zmianę centrum życiowego dziecka?
Jak do każdego elementu stanu faktycznego. Jeżeli to było zgodne z dobrem dziecka to nie będzie poczytywane negatywnie w kontekście władzy rodzicielskiej. Można się zastanawiać czemu trwało to aż tak długo i czemu zaniechał Pan na ten czas opieki. Na pewno będzie to wymagało z Pana strony wyjaśnienia czy nie było innego rozwiązania niż powierzenie dziecka matce skoro ma Pan takie wątpliwości co do jej stanu zdrowia. Tu się kłania potrzeba złożenia odpowiedzi na wniosek. Z samego tego jednego faktu sąd nie powinien wyciągać kategorycznych wniosków, liczy się szerszy obraz.
Czy zachowanie matki wyczerpuje znamiona celowego wprowadzenia sądu w błąd w celu uzyskania korzystnego postanowienia zabezpieczającego?Jak skutecznie wykazać przed sądem jej złą wiarę?
Odnieść się do nich krytycznie w odpowiedzi na wniosek, zaprzeczając twierdzeniom strony przeciwnej i przytaczając fakty opisujące sytuację ze zgłoszeniem dowodów na ich poparcie.

Czekam na postanowienie opieki i urząd chce ograniczyć prawa rodzicielskie matce i nie wiem dlaczego. Ogólnie chodzi mi tu np. jak udowodnić że na przykład matka dzieci ma ze sobą problem. Wzięła syna tylko i zrobiła pod górkę w sprawie pieniędzy. I zmyśla cały czas na mój temat

Powrót