Starać się o nowy paszport w Polsce czy w Niemczech?

• Autor wątku Autor wątku maclewic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maclewic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,

Niestety nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytania. O ile się powtarzam, bardzo przepraszam.

Urodziłem się w 1980 r, w 1983 roku wyjechałem z moją mama do Niemiec jako Aussiedler. Mama mojej mamy była Niemką, przebywała tam i chyba na tej podstawie nadano nam obywatelstwo. Mieszkałem w Niemczech nieprzerwanie do 2001 roku posługując się niemieckimi dokumentami tożsamości. Ostatni (paszport) był ważny do 2005 roku. Po 2001 wymeldowałem się w Niemczech i wróciłem do Polski. Początkowo posługiwałem się niemieckim paszportem, później jednak wyrobiłem sobie polski dowód.

Nie było z tym żadnego problemu, ponieważ nigdy nie zrzekłem się obywatelstwa polskiego. Rozumiem, że o ile bym wystąpił o ponowne nadanie obywatelstwa polskiego, mógłbym mieć problemy i utracić obywatelstwo Niemieckie. Ale w tej sytuacji nie muszę się chyba martwić?!

Obecnie chciałbym wyrobić sobie niemieckie dokumenty. Mieszkam w Gdańsku i w konsulacie powiedzieli mi, że stary paszport nie jest dowodem posiadania obywatelstwa. Rozumiem to, ale niestety nie posiadam Staatsangehörigkeitsausweis i chyba nigdy nie posiadałem. Mam Registrierschein i wszystkie stare dokumenty, od Kinderausweis po ostatni paszport. W konsulacie sugerują żebym wystąpił o nowy Staatsangehörigkeitsausweis. Nie wiem jednak, czy to rozsądny pomysł.

Może lepszym pomysłem byłoby zameldować się u mojej mamy, która cały czas od 1983 roku mieszka w Niemczech, pójść ze starym paszportem tam do urzędu i wyrobić nowy? Nie wie jednak jak mnie potraktują. Paszport nie jest już ważny od 9 lat …

Co sugerujecie w mojej sytuacji? Za wszelkie wsparcie z góry dziękuję.

Jak sie zameldujesz u swojej mamy, to wcale nie jest powiedziane, ze tam ci wydadza paszport bez sprawdzania obywatelstwa.
Aussiedlerzy niekoniecznie nabywali obywatelstwo niemieckie, o czym wielokrotnie tu pisalem. Nabywali jedynie "status Niemca w rozumieniu ustawy zasadzniczej", ktory w zasadzie zanikal przy dobrowolnym powrocie do "regionu wypedzenia". Mozesz miec jednak szczescie, bo chyba wlasnie w roku 2000 (nie pamietam teraz z glowy) wszystkim Aussiedlerom nadano z mocy ustawy pelne obywatelstwo, ale jak wyjechales przed wejsciem w zycie tej ustawy, to masz przegrane

Dziękuję za szybką odpowiedź! Też coś słyszałem o tej ustawie z 2000 r. Ja wymeldowałem się w 2001 r. Od 1999 r przebywałem sporadycznie w Polsce. Na stałe wyjechałem właśnie w 2001 r. Będę się w tej sytuacji starał o Staatsangehörigkeitsausweis.

Czy można gdzieś sprawdzić na jakich zasadach nabyłem obywatelstwo i czy byłem traktowany jako Niemiec w rozumieniu ustawy zasadniczej?

Zagladnij do Registrierscheinu, tam jest z reguly napisane "deutsche Staatsangehörigkeit: ja/nein", "Deutscher durch Aufnahme als Aussiedler" = Niemiec w rozumieniu Art. 116 GG

Więc mam "Deutscher durch Aufnahme als Aussiedler".
Dziękuję Ci bardzo za szybką pomoc. Udam się do konsulatu i będę działał dalej.

Powrót