Stary dom postawiony 2m od granicy czy mogą nakazać rozbiórkę ?

• Autor wątku Autor wątku Karizmo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karizmo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Sytuacja taka jak na załączonym obrazku, dom stoi w sumie jakieś 2 m od granicy działki. W dodatku garaż wystaje jakieś 1m na działkę innego właściciela. Jak dom był stawiany obydwu działek właściciel był jeden więc z postawieniem domu czy garażu nie było problemu. Teraz zostali spadkobiercy i ja co kupiłem ten przybytek.

Ja jestem właścicielem domu i teraz pytanie bo po pierwsze nie ma zachowanej odległości od granicy a po drugie co z tym garażem. Okna od strony działki sąsiada są. W sumie stoi to z 40 lat i nikomu nie przeszkadzało ale nigdy nie wiadomo jak będzie w przyszłości !

Jak na razie nikt problemów nie robi ale nigdy nie wiadomo jak to będzie i ciekaw jestem czy mogą coś kiedyś zakwestionować.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Dodam że dom oczywiście pozwolenie na budowę posiada.

Jaka jest data tego pozwolenia?

Jakoś chyba 69 rok i oczywiście odebrany został w 70r
Posiadam aktualne pismo z PINB że został odebrany i jest zezwolenie na użytkowanie !

Ostatnia edycja:
Wiec nic nie grozi w obecnym stanie prawnym.

Ok ale rozumiem że ten garaż jak stoi kawałek na działce sąsiada to mogą nakazać rozbiórkę ?

Albo wykup kawałka gruntu pod garażem albo sprawdzić czy nie doszło do zasiedzenia.

Na razie próbuje cała działkę wykupić ale cenę zaporową dają.
Jak to jest z tym zasiedleniem bo wiem że to stoi co najmniej 13 lat, tylko jak to teraz udowodnić ?

Powrót