Stary Polski zabytek który marnuje się na Słowacji. Pomożecie ?

• Autor wątku Autor wątku Dreamskiller
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dreamskiller

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry mam pytanie. Znalazłem na Słowacji starego Fiata którego chciałbym odrestaurować. Nawiązałem kontakt z osobą u której znajduję się na posesji. Niestety właściciel zmarł kilka lat temu samochód nie został przepisany na niego i z tego co się dowiedziałem nie można go teraz ani zezłomować ani sprzedać. Pan któremu raczej zawadza ten samochód mówił, że może go nawet dać za darmo aczkolwiek nie wie czy da się to zrobić prawnie. Jest komplet dokumentów aczkolwiek tablice rejestracyjne znajdują się na Słowackiej policji. Pan jest starym znajomym właściciela, który zmarł z kolei żyje jeszcze syn właściciela aczkolwiek auto nie zostało mu przepisane. Bardzo proszę pomoc czy jest możliwość aby Polski Fiat wrócił do Polski.

Jakim obywatelstwem posługiwał się zmarły oraz jego syn? Miał inne dzieci/żonę? Dla osób zmarłych przed 17 sierpnia 2015 stosuje się prawo spadkowe kraju, którego obywatelstwo zmarły posiadał - po ustaleniu tego będzie ci łatwiej ustalić, czy samochód samoistnie przeszedł na syna czy też nie.
Jeśli tak, to skoro samochód nie był mu zbytnio potrzebny (wnioskując z faktu, że od kilku lat stoi na posesji osoby trzeciej) i byłby gotowy przepisać tego Fiata na ciebie/odsprzedać ci go, to miałbyś samochód na Słowackich tablicach, ze Słowackimi dokumentami, który później musiałbyś zarejestrować w Polsce.

Powrót