M
MaciejGd
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Dzień dobry,
Zwracam się z prośbą o poradę w następującej sprawie:
Na mojej działce znajduje się stary, drewniany słup niskiego napięcia, który służy do podłączenia mojego domu do sieci elektrycznej. Słup ma prawdopodobnie ponad 40 lat i nie jest wymieniony w księdze wieczystej nieruchomości.
Chciałbym przenieść lub zakopać ten słup. Po wymianie korespondencji, Energa Operator zgodziła się na przeniesienie, jednak całkowity koszt tej operacji (około 70 tysięcy złotych) miałby zostać pokryty przeze mnie.
Moje pytania są następujące:
- Czy istnieją prawne możliwości zmuszenia Energi do partycypacji w kosztach przeniesienia słupa?
- Jakie przepisy regulują kwestie infrastruktury energetycznej na prywatnych działkach?
- Czy wiek i stan techniczny słupa mogą być argumentem w negocjacjach z Energą?
- Czy warto rozważyć mediację lub postępowanie przed Urzędem Regulacji Energetyki w tej sprawie?
- Jakie kroki prawne mogę podjąć, aby skutecznie negocjować z Energą Operator?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i porady prawne w tej kwestii.
Z góry dziękuję za pomoc.
Zwracam się z prośbą o poradę w następującej sprawie:
Na mojej działce znajduje się stary, drewniany słup niskiego napięcia, który służy do podłączenia mojego domu do sieci elektrycznej. Słup ma prawdopodobnie ponad 40 lat i nie jest wymieniony w księdze wieczystej nieruchomości.
Chciałbym przenieść lub zakopać ten słup. Po wymianie korespondencji, Energa Operator zgodziła się na przeniesienie, jednak całkowity koszt tej operacji (około 70 tysięcy złotych) miałby zostać pokryty przeze mnie.
Moje pytania są następujące:
- Czy istnieją prawne możliwości zmuszenia Energi do partycypacji w kosztach przeniesienia słupa?
- Jakie przepisy regulują kwestie infrastruktury energetycznej na prywatnych działkach?
- Czy wiek i stan techniczny słupa mogą być argumentem w negocjacjach z Energą?
- Czy warto rozważyć mediację lub postępowanie przed Urzędem Regulacji Energetyki w tej sprawie?
- Jakie kroki prawne mogę podjąć, aby skutecznie negocjować z Energą Operator?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i porady prawne w tej kwestii.
Z góry dziękuję za pomoc.
Załączniki
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.