Stary wyrok w zawieszeniu a nowa sprawa z podobnego artykulu. Pytanie

• Autor wątku Autor wątku gumulowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gumulowiec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. 2 lata temu zostałem skazany z artykułu 284 / 2kk. Wyrok 6/24 zawieszenie.

Aktualnie jest prowadzone postępowanie przeciwko mnie z artykułu 278 kk.

W tym miesiącu mam złożyć sprawozdanie z okresu próby w pierwszej sprawie.
Jak wygląda sprawa z odwieszeniem puerwszego wyroku po złożeniu sprawozdania? Czy jest odwieszany z urzędu? Jesli nie to od czego to zależy?

I sprawa druga, przyznałem sie do winy w drugiej sprawie. Wyrok bedzie napewno na moją niekorzysc. Czy różne artykuły dzialaja na moją korzyść i jest szansa na drugi wyrok w zawieszeniu? Czy raczej sprawa totalnie przegrana i oba wyroki sie skumuluja? Wiem, ze nikt nie siedzi w głowie sędziego, ale pytam raczej hipotetycznie. Jak przeważnie wyglądają takie sytuacje. Wypowiadają sie tutaj osoby, które raczej sa w temacie, w przeciwieństwie do mnie. Z góry dziękuję za odpowiedź. Sprawa aktualna to po stronie pokrzywdzonego to szkoda około 100 000 zl.

W okresie próby popełniłeś przestępstwo z artykułu tej samej kategorii (przeciwko mieniu). Co do odwieszenia wyroku, to gdy zostaniesz prawomocnie skazany w nowej sprawie, sąd który skazywał Cię na karę pozbawienia wolności w zawieszeniu zarządza posiedzenie na którym orzeka czy odwiesić karę pozbawienia wolności czy nie - nie widzę powodu dla którego ta kara miałaby nie zostać odwieszona, ale praktyka jest różna. Do czasu prawomocnego orzeczenia w drugiej sprawie jesteś chroniony. Co do sprawozdania z okresu próby, to jeśli tam jest pytanie o to czy przestrzegałes porządku prawnego, zgodnie z prawdą odpowiedziałbym, że toczy się przeciwko Tobie postępowanie w takiej i takiej sprawie. W innym razie, nie wspominałbym o okolicznościach Ciebie obciążających.

Tomek19901 napisał:
W okresie próby popełniłeś przestępstwo z artykułu tej samej kategorii (przeciwko mieniu).
Gdzie wyczytałeś, że w okresie próby popełnił nowe przestępstwo? Nie ma co domniemywać, należy dopytać.

Autor napisał, że dwa lata temu został skazany na pół roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata. Nawet jeśli czyn zabroniony popełnił 365 dnia okresu zawieszenia, za który to czyn autor zostanie następnie skazany, stanowi to podstawę do odwieszenia. Ba, popełnienie czynu zabronionego z tej samej kategorii w okresie pół roku od zakończenia okresu próby stanowi podstawę do odwieszenia poprzedniego wyroku. Więc wykoncypowałem, całkiem słusznie uważam zresztą, opierając się na tym, co pisał autor, że czyn był popełniony w okresie próby.

Tomek19901 napisał:
Ba, popełnienie czynu zabronionego z tej samej kategorii w okresie pół roku od zakończenia okresu próby stanowi podstawę do odwieszenia poprzedniego wyroku.
Że co proszę?
Poproszę o podstawę prawną tego twierdzenia. Najlepiej cytat z przepisu.

Tomek19901 napisał:
Autor napisał, że dwa lata temu został skazany na pół roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata.
A gdzie napisał kiedy popełnił czyn, ze który jest obecnie sądzony?

Powrót