Statima - przedsądowe wezwanie do zapłaty.

• Autor wątku Autor wątku Kasumi123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasumi123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Chciałabym przedstawić mój problem. Zwykłym listem przyszła do mnie korespondencja, że muszę zapłacić prawie 200 zł do 18.12.2012 roku, lecz niestety nie mam pojęcia za co.

Napisano w tym liście, że ''Wszelkie wpłaty należy kierować na numer rachunku bankowego: Kancelaria Statima Sp. z o.o.
XXXXnumer kontaXXXX itp''. Cóż, chciałabym jeszcze podkreślić, że nie napisano dokładnie za co muszę zapłacić. Wymieniono tylko to: ''niezapłaconej opłaty dodatkowej wraz z odsetkami 2265'', tyle że nie mam pojęcia o jaką opłatę dodatkową chodzi.

Jestem jeszcze niepełnoletnia, miałam kilka przygód z prawem, ale nie związanych z mandatami, bo mandat zdarzył mi się tylko jeden raz, lecz gdy dostałam mandat z MZK Koszalin, to moja matka poszła go zapłacić w trybie natychmiastowym, a w dodatku nie przelewała na konto, tylko poszła zapłacić osobiście, więc żadnych problemów być nie powinno. Prócz tego jednego razu nigdy więcej nie dostałam mandatu. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Jak pismo nie jest awizowane (zwykły list) to ja bym sprawę olał ponieważ:
a) nikt mi nie udowodni że to odebrałem,
b) wezwanie przedsądowe nie spełnia wymagań (nie podają pochodzenia długu, na jakiej podstawie go przejęli i kiedy powstała domniemana wierzytelność)

Odbieraj tylko pisma z sądu i powołuj się na przedawnienie długu albo na jego nieistnienie (chyba że takowy istnieje ale jakby istniał to by windykował kwotę poważny organ nie takiego typu firma).

Z ciekawości możesz zadzwonić i się dowiedzieć, nic nie wpłacaj, nie dogaduj się na raty itd, generalnie jak napisał kolega wyżej, ważne są te wezwania które przychodzą poleconym.

Powrót