Statima | Wezwanie do zapłaty za mandat

• Autor wątku Autor wątku visterix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

visterix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

W 2010 roku przyszło mi wezwanie do zapłaty od MPK, za jazdę bez ważnego biletu, ja jako jeszcze dziecko które miało 12 lat, zostałem podany przez jakąś osobę, która podczas kontroli podała moje Imię i Nazwisko, Adres zamieszkania, lecz nie zgadzały się imiona rodziców.

Moi rodzice załatwiali wszystko na własną rękę, z tego co wiem podpisywali jakieś pismo dotyczące unieważnienia tego mandatu, gdyż dane nie zgadzały się ze wszystkimi podanymi przez oszusta, ale także nie została wezwana policja na miejsce zdarzenia, w celu wylegitymowania tej osoby.
Moi rodzicie nie zawiadamiali policji, gdyż w wyniku umorzenia mandatu, nie trzeba było już płacić go.

Sądziłem, że był to któryś z moich rówieśników, który podał moje niepełne dane osobowe. Jeżeli faktycznie miałoby to miejsce, to dlaczego przy kontroli osoby w widełkach wiekowych do 16 roku życia, nie została wezwana żadna kontrola, ani kontroler nie sprawdził rzetelnie danych osoby, która była kontrolowana?

W tym miesiącu został wysłany mi na adres zameldowania pismo od firmy Statima, która w 2013 roku odkupiła wszystkie długi od przewoźnika miejskiego z mojego miasta. Do zapłaty przyszło około 220 zł wraz z skanem pisma o odsprzedaniu wierzytelności.

Jak załatwić tą sprawę, czy muszę w Poniedziałek jechać do przewoźnika z mojego miasta w celu sprawdzenia, czy widnieje jakiś zapis/pismo, które informuje o umorzeniu mandatu?

visterix - w tej sytuacji polecam skontaktować się bezpośrednio z firmą, która wysłała do Ciebie wezwanie, ponieważ na dzień dzisiejszy to oni są wierzycielem w sprawie. Warto napisać dokładnie to co wskazałeś tutaj.

Powrót